Werken in het buitenland?

door admin
Werken in het buitenland?

Door de stijgende werkloosheid in Nederland overwegen steeds meer mensen om te kijken of het gras over de grens groener is, zo schrijft de Nederlandse krant De Gelderlander op 8 maart. De internationale arbeidsmarkt trekt aan, net nu het aantal vacatures minder snel stijgt dan het aantal werklozen in Nederland.

In 2012 zijn volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) 8.000 autochtone Nederlanders geëmigreerd naar het buitenland, net zoveel als in 2011. Van hen vertrokken er 1.500 naar België of Duitsland en nog eens 1.500 naar traditionele emigratielanden als de VS, Canada en Australië. De meeste mensen emigreren voor een baan of een eigen bedrijf.

Onlangs werd in Houten al voor de 18e keer de Emigratiebeurs gehouden. De beurs werd weer drukker bezocht dan het jaar ervoor. Met meer dan 2 miljoen vacatures in het buitenland, 12.000 bezoekers en 150 exposanten, is dit hét grootste trefpunt voor de emigratiebranche. Volgens directeur Tom Bey vertrokken mensen vroeger door hun liefde voor een ander land of door een behoefte aan rust, ruimte en een natuurlijke omgeving. Nu vormen naast werk ook irritatie over toenemende criminaliteit, files en verslechterende mentaliteit de belangrijkste drijfveren.

Op de site van de emigratiebeurs wordt genoemd dat in 2012 volgens het Centraal Plan Bureau 134.000 Nederlanders zijn geëmigreerd. Dat zegt echter weinig omdat daar ook tweede generatieallochtonen bij zitten die terugkeren naar hun land van herkomst. Over hoeveel er precies zijn vertrokken vanwege een slecht arbeidsperspectief in Nederland zijn weinig precieze gegevens bekend.

De populariteit van programma’s als ‘Ik vertrek’ of ‘Housevision‘ geven eveneens aan dat er een groeiende behoefte is om alles achter te laten en elders een nieuw leven te beginnen. Op dit moment bieden de relatief gunstige arbeidsmarkten in landen als Duitsland, Zweden en Canada goede kansen voor Nederlanders.

 

Spanje

 

Ondanks dat in Spanje de werkloosheid erg hoog is, heeft dit land nog steeds aantrekkingskracht op veel Nederlanders en Belgen. Volgens het Spaanse nationale statistiekbureau INE, staan er 55.000 Nederlanders en 36.000 Belgen in Spanje ingeschreven bij de gemeentes. Minder dan de helft hiervan is 65 jaar of ouder. In werkelijkheid wordt geschat dat de totale aantallen Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen verdubbeld of zelfs verdrievoudigd kunnen worden. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat velen zich niet bij een gemeente registreren.

Circa 12.000 Nederlanders zijn zogenoemde verdragsgerechtigden. Zij ontvangen een Nederlands pensioen, maar zijn wel echt geëmigreerd en dus in Spanje tegen ziektekosten verzekerd. Ook van deze groep wordt ervan uitgegaan dat er in werkelijkheid nog veel meer permanent of semipermanent  in Spanje wonen, dan zich bij de gemeente hebben ingeschreven, zo schreef Martine Wolzak in 2012 voor het Financieele Dagblad.

Duidelijk is wel dat er grif op de trend wordt ingesprongen. Zeker vanuit Spanje. Bedrijven die de toekomstige emigrant als doelgroep hebben, schieten hier als paddestoelen uit de grond. Men biedt advies over emigreren naar Spanje, helpt mensen bij hun vestiging in het nieuwe land, geeft belastingadvies, biedt met tussenkomst van een Nederlandstalige bemiddelaar hypotheken en verzekeringen aan of verkoopt en verhuurt huizen.

Ook zijn er verschillende organisaties die vooral online informatie bieden over emigreren via websites of de social media. Naast die van de emigratiebeurs zelf is Het Roer Om een specialist op dat gebied of als je zeker wilt zijn dat je proces om een huis te kopen goed verloopt, kun je terecht bij belangenorganisatie Mondi, die adviseert rond de aankoop van onroerend goed in het buitenland.

Er zijn tientallen groepen voor Nederlanders en Belgen in Spanje actief met name op Facebook en LinkedIn. Daarnaast kun je nog terecht op de sociale netwerken van de verschillende businessclubs. In Spanje zijn er 17 apart van alle Nederlandse clubs en verenigingen.

Goede voorbereiding

Deze bedrijven, informatieportals en social media zijn onmisbaar voor een goede voorbereiding. Want waar je ook leest over emigreren. Men concludeert altijd dat een zeer degelijke voorbereiding een must is, naast het leren van de taal, het opbouwen van een netwerk, een groot uithoudingsvermogen en flexibiliteit ten aanzien van cultuurverschillen. 

Dit vind je misschien ook leuk