Werkloosheid in Spanje in november opnieuw gedaald

door admin
Werkloosheid in Spanje in november opnieuw gedaald

Sinds april blijft de werkloosheid in Spanje onder de grens van 3 miljoen werklozen. In november daalde de werkloosheid met 33.512 mensen. Dat zijn goede cijfers, maar een jaar geleden daalde de werkloosheid twee keer zoveel.

De gegevens van deze maand tonen de op één na grootste daling van de werkloosheid in de historische reeks. In november waren 2.881.300 mensen werkloos. De aansluiting bij de sociale zekerheid blijft vrijwel op hetzelfde niveau met 155 aangesloten premiebetalers minder. Normaal gezien daalt dit aantal in november veel meer. Van 2017 tot 2019, vóór de pandemie, was het verlies van aangeslotenen meer uitgesproken met gemiddeld 37.000 mensen. 

Vaste contracten blijven stijgen

Ook wat de kwaliteit van de contracten betreft is het beeld dat de officiële cijfers van het ministerie van Arbeid geven positief. 43,2% van de contracten die in november werden ondertekend, was van onbepaalde duur. Tevens hield dat een toename in van meer dan 500% ten opzichte van november 2021, nog vóór de arbeidsmarkthervorming. 

En de het niveau aan deeltijdcontracten neemt niet af: vaste deeltijdcontracten zijn met 104% gestegen ten opzichte van vorige maand, meer dan 200% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het sterke winkelseizoen is merkbaar, maar minder

De werkgelegenheid in de detailhandelssector blijft behouden, zij het gematigder. In vergelijking met vorige maand komt slechts 1% van de inschrijvingen in de sociale zekerheid uit deze sector, bijna 25.000 mensen; alleen achter onderwijs, dat deze maand het meest is gestegen, 2,62%.

Wel is de handelssector degene waar de meeste mensen aan het werk zijn: 2.517.114 werknemers in november. Het is een recordaantal en de eerste keer in 10 jaar dat het aantal mensen dat in deze sector werkt de de grens van 2,5 miljoen mensen overschrijdt.

Maar de horeca volgt dit ritme niet; in november is het de sector die de meeste bij de sociale zekerheid aangeslotenen heeft verloren, 7,22% minder en 101.752 personen. De horeca is de sector die wat werkgelegenheid het meest is gedaald in vergelijking met oktober.

Recordgegevens voor werkgelegenheid onder vrouwen

In november zijn er 9.536.203 vrouwen geregistreerd bij de sociale zekerheid. Dat is het hoogste aantal werkende vrouwen in de historische reeks in een maand november. En er staan ​​19.199 vrouwen op de werkloosheidslijsten, in totaal 1.727.559, het laagste cijfer in 14 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk