Een van de meest toegejuichte maatregelen is het verbod op het offeren van dieren, behalve voor een gerechtvaardigde reden; het veto op het gebruik van wilde dieren in circussen; de oprichting van een register van mensen die zijn gediskwalificeerd voor hun bezit, of het beëindigen van de verkoop van huisdieren in de winkel.
Andere punten in de tekst zorgen voor meer controverse, zoals de verplichting om huisdieren te steriliseren als er meerdere exemplaren van verschillend geslacht zijn die zich kunnen voortplanten.
In de wet staan ook nieuwe regels voor de verzorging van honden. Deze omvatten bijvoorbeeld de maximale tijd dat een hond alleen kan worden gelaten. De wettelijke limiet is 24 uur. Ook is er een vereiste voor een minimale hoeveelheid benodigde ruimte per hond. De vraag is nog hoe de regering dit soort regels denkt te kunnen gaan handhaven.
Geen dieren te koop in dierenwinkels
Er wordt een lijst opgesteld van eigenaren voor wie het verboden is om dieren te hebben vanwege veroordelingen voor dierenmishandeling. En dierenwinkels mogen geen huisdieren meer verkopen, met uitzondering van vissen.
Opleiding hondenverzorging
De verandering, die van invloed zal zijn op alle mensen die overwegen een hond op te nemen in hun gezin, is de introductie van een hondentraining. Dit is om ervoor te zorgen dat nieuwe hondenbezitters maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwikkelen voor hun huisdieren. Hondenbezitters moeten ook een aansprakelijkheidsverzekering voor hun dieren afsluiten. Dit is om ervoor te zorgen dat potentiële eigenaren zich meer bewust zijn van alles wat bij de zorg voor een hond komt kijken.
Euthanasie
Bovendien kan een gezonde hond niet meer op verzoek van zijn baasje worden ingeslapen, alleen maar omdat hij niet meer gewenst is. De enige reden voor euthanasie is als er geen andere manier is om het dier te redden vanwege een slechte gezondheid. Dit geldt ook voor hondenopvangcentra zoals asiels, ook als deze overvol zijn.
Dieren in gevangenschap moeten worden gehouden in een omgeving die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke habitat ligt.
Naar verwachting zal de wet in november in de eerste ronde de ministerraad bereiken. Van daaruit moet de tekst verder worden behandeld, eerst binnen de regering en daarna in het parlement. Het college verwacht dat de nieuwe dierenbeschermingswet voor 2023 van kracht zal zijn.
In Spanje zijn er meer dan 13 miljoen geregistreerde en geïdentificeerde gezelschapsdieren. Hier komen nog eens 6,5 miljoen dieren bij die niet officieel worden gecontroleerd, blijkt uit de tekst die is opgesteld door het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten, dat afhankelijk is van het Ministerie van Sociale Diensten.