Zorgpersoneel start driedaagse staking tegen sluiten nooddiensten Madrid

door admin
Zorgpersoneel start driedaagse staking tegen sluiten nooddiensten Madrid

Concreet wordt er gestaakt omdat de medewerkers eisen dat 37 eerstehulpposten (SUAP) en 40 gezondheidsposten (SAR) buiten de grote steden in de regio Madrid weer worden heropend. Dit onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde bezetting als voor de pandemie.

Woensdag spreekt vakbond met Ministerie van Volksgezondheid

Diverse vakbonden kondigden onlangs deze driedaagse staking al aan. Vooralsnog is het de bedoeling dat de staking op woensdag 11 januari zal stoppen. Deze dag staat een gesprek gepland tussen vakbond Amtys en het Ministerie van Volksgezondheid om te beoordelen of de staking door artsen in heel Spanje, die op 21 november begon en op 22 december tijdelijk werd opgeschort, weer moet worden hervat.

Ineenstorting zorg in Spanje dreigt

Niet alleen in Madrid dreigt een noodsituatie, al maanden schreeuwen diverse vakbonden en brancheverenigingen om hulp en waarschuwen ze voor een ineenstorting van de zorg in Spanje. De problemen zijn het grootst binnen de eerstelijnszorg en op de eerste hulp. Het tekort aan artsen wordt in het hele land geschat op bijna 30.000 en er zijn ongeveer 130.000 verpleegkundigen nodig om adequate en tijdige zorg te kunnen bieden. Het gevolg hiervan is dat er gigantische wachtlijsten zijn voor diverse behandelingen en dat de druk op medisch personeel onmenselijk is.

Tegenvoorstel voor terugkeer naar pre-pandemisch noodmodel

Vanwege deze tekorten dreigt de sluiting van tientallen eerstehulp- en zorgposten buiten ziekenhuizen in de regio Madrid. Ook wil het regiobestuur het overgebleven zorgpersoneel opnieuw organiseren. Vakbonden hebben, na het horen van de reorganisatie die de regionale regering voor ogen heeft, een tegenvoorstel gedaan om terug te keren naar een noodmodel dat bestond voor de pandemie. In dat geval waren er nog verschillende eerstehulpposten en gezondheidsposten op het platteland operationeel.

Eisen zorgpersoneel

Bovendien eisen vakbonden meer financiële middelen voor de eerstelijnszorg en meer personeel op basis van de reële behoeftes die er nu zijn. Om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken, dient de overheid te zorgen voor meer baanzekerheid voor zorgmedewerkers. Dit in de vorm van het wegnemen of verminderen van tijdelijke en uitzendcontracten.

Dit vind je misschien ook leuk