Grote vrouwenstaking in Spanje op internationale vrouwendag

door admin
Grote vrouwenstaking in Spanje op internationale vrouwendag

Onder het motto ‘als wij stoppen, stopt de wereld’, willen de vrouwen aandacht voor de nog steeds overal aanwezige ongelijkheid die vrouwen overal ten deel valt ten opzichte van mannen. De staking is het initiatief van de ‘Commissie voor 8 maart’, een collectief van feministische groeperingen. De staking zal al vroeg in de ochtend beginnen en de hele dag duren. In alle steden zijn manifestaties gepland.

Vrouwen worden opgeroepen op deze dag ook geen zaken te kopen die niet uiterst noodzakelijk zijn én geen producten waarop een zogenoemde ‘roze belasting’ wordt geheven. Zo blijken scheermesjes voor vrouwen een stuk duurder te zijn dan die voor mannen en geldt hetzelfde voor talloze vrouwelijke verzorgingsproducten. Mannen worden aangemoedigd de vrouwen bij deze staking te steunen door de taken in huis en de zorg voor de kinderen op zich te nemen.

Madrid

In Madrid begon de staking al om 12 uur middernacht met duizenden vrouwen die samen kwamen op Puerta del Sol en daar pannen tegen elkaar sloegen. Er hing een feestelijke sfeer en er waren weinig spandoeken te zien. Wel hielden enkele vrouwen dweilen in de lucht. Om 19 uur vindt in Madrid de belangrijkste manifestatie plaats die start bij het Atocha treinstation.

Ongelijkheid

Spaanse vrouwen komen in actie omdat ze gemiddeld ruim 29% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s, ze ontvangen 37% minder pensioen, dat ze veel te lijden hebben onder het zogenoemde ‘machismo’ dat soms leidt tot seksuele intimidatie op de werkvloer en meer. Vorig jaar nog kwamen 49 vrouwen in Spanje om het leven door huiselijk geweld. 

Tot veertig jaar geleden hadden vrouwen in Spanje helemaal geen rechten. Tijdens de dictatuur van Franco konden ze onder veel meer niet stemmen, geen bankrekening openen, een cheque ondertekenen, op reis met kinderen of scheiden. Sindsdien is er in Spanje veel verbeterd, maar volgens de organisatoren van de demonstratie nog veel te weinig. 

Minimale dienstverlening

Omdat overal in het land vrouwen staken, zal dat vooral te merken zijn in de sectoren waar zij dominant aanwezig zijn, zoals de zorg, het onderwijs en de sociale dienstverlening. In de zorg en in het openbaar vervoer geldt een minimale dienstverlening. Renfe heeft 105 hogesnelheidstreinen en treinen voor lange afstand geschrapt en 155 treinen voor middellange afstand. Kijk op de website van Renfe voor meer informatie. Voor de metro in Barcelona en Madrid geldt een minimale dienstverlening van 50% tijdens spitsuren. Ook radio en televisieprogrammering zal zijn aangepast al wordt noodzakelijke informatie gewoon verstrekt.

Initiatief

Feministische organisaties kregen het idee een jaar geleden om de internationale vrouwendag op te pakken als dag om de ongelijkheid van vrouwen onder de aandacht te brengen. Omdat alleen vakbonden officieel een staking uit kunnen roepen hebben ze vakbonden benaderd om hun eisen te steunen. De drie bonden CGT, CNT en Confederación Intersindical gaven hier gehoor aan en roepen nu op tot een staking van 24 uur. De staking is officieel aangemeld en erkend door de regering. Daarom is deze legaal en kunnen vrouwen die meedoen niet bestraft worden. Andere bonden zoals CCOO, UGT y USO steunen een symbolische staking van een paar uur (11:30 tot 13:30 en  16 – 18 uur). Mannen kunnen ook meedoen, maar worden opgeroepen om een ‘ondersteunende rol’ in te nemen, zodat ze vrouwen juist in de gelegenheid stellen om te staken.

Dit vind je misschien ook leuk