Spanje verhoogt veiligheidsmaatregelen rond Kerst na aanslag Frankrijk

door admin
Spanje verhoogt veiligheidsmaatregelen rond Kerst na aanslag Frankrijk

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiertoe de verschillende politiediensten in Spanje, lokaal, nationaal en Guardia Civil, per brief instructies gegeven. De maatregelen worden genomen naar aanleiding van de recente schietpartij op de bekende jaarlijkse kerstmarkt Christkindelsmärik in het Franse Straatsburg in eerste instantie 2 doden en 14 gewonden. Later overleden nog 3 personen aan hun verwondingen.

Vanuit het ministerie worden de verschillende politiekorpsen in de gelegenheid gesteld hun maatregelen op te voeren en meer agenten in te zetten tijdens specifieke evenementen of op drukke punten. Het gaat hier om winkelcentra, vliegvelden en sportcomplexen. De maatregelen zijn van kracht minstens tot 8 januari volgend jaar. 

Het huidige terreur alert in Spanje staat op 4. Dat is op een na het hoogste niveau en wijst erop dat men de dreiging van een mogelijke aanslag als hoog beschouwt. 

Terreuraanslagen Spanje

De laatste twee grote terreuraanslagen in Spanje vonden plaats in Barcelona op 17 augustus en in Cambrils op 18 augustus 2017. Op de drukke Ramblas in Barcelona rijdt een busje in op voetgangers. Er vallen ten minste 14 doden en 50 gewonden. IS eist de aanslag op. In het Spaanse Cambrils rijden terroristen in op het publiek. Er vindt een schietpartij plaats tussen de politie en de daders. De vijf daders worden gedood. De twee aanslagen worden gepleegd door leden van eenzelfde terreurcel uit het stadje Ripoll (Girona). 

Dit vind je misschien ook leuk