Uitbraak listeriose blijft uiteindelijk beperkt tot de provincie Sevilla

door admin
Uitbraak listeriose blijft uiteindelijk beperkt tot de provincie Sevilla

De uitbraak van de infectieziekte begon half augustus met een eerste besmette persoon in de stad Cádiz. Sindsdien zijn er enkel slachtoffers gevallen in de provincie Sevilla. De uitbraak bleef dus beperkt tot deze regio van Spanje.

Sinds 23 augustus is er een dalende tendens te merken in het aantal nieuwe besmettingen. Maar er mag niet te vroeg worden gejuicht. Rekening houdend met de incubatietijd van de bacterie, wordt nog een klein aantal nieuwe geïnfecteerden verwacht. Het gaat dan vooral om slachtoffers uit de risicogroepen: Zwangere vrouwen, immunosuppressieve personen, ouderen en chronisch zieken.

Het aantal gehospitaliseerde personen in Andalusië is gedaald van 69 naar 61. Hieronder zijn 23 (eerst 28) zwangere vrouwen die nog in het ziekenhuis zijn opgenomen. Vier patiënten liggen nog op de intensive care. Een baby werd geboren met listeriose en is hiervoor nog steeds in behandeling met antibiotica.

Onregelmatigheden Magrudis

Magrudis is het bedrijf dat zorgde voor deze grootste listeriose uitbraak in Spanje. Sinds het bedrijf in het nieuws is vanwege het besmette vlees, ontdekken autoriteiten steeds meer onregelmatigheden. Sandro Marí, de baas van het vleesbedrijf, bevestigde dat de firma 20 werknemers telt, terwijl op de jaarrekeningen van 2017 enkel 5 werknemers staan. De krant el País heeft dit kunnen natrekken. De vraag is of het hierbij gaat om werknemers of dat de bedrijfsleider ook is opgenomen in het Handelsregister, zonder dat hij het wist. Ook kan het zijn dat zijn jonge zoon meetelt, die regelmatig in het bedrijf is tegenwoordig.

Op 31 mei plaatste het bedrijf een vacature om twee mensen aan te nemen met een contract voor onbepaalde tijd. Voor de baan was geen vooropleiding of beroepservaring vereist. De enige omschrijving was: “We zoeken een actieve en gemotiveerde persoon die ons helpt bij het verpakken, etiketteren en verwerken van vleesproducten”. Het salaris werd niet aangegeven.

Het gebrek aan coherentie doet de autoriteiten vermoeden dat het bedrijf een geheim magazijn heeft, zo denkt het gemeentebestuur. Deze theorie kreeg vorm toen gemeentelijke inspecteurs een tweede productielijn van het bedrijf ontdekten. Vijftig kant-en-klare producten, zoals kroketten, stonden opgenomen in een catalogus en werden verkocht aan winkels.

Specialisten van de gemeente hebben geen enkel spoor van deze vleesproducten gevonden in de fabriek die gelegen is in El Pino, net buiten Sevilla. Het is onbekend of het vlees daar werd geproduceerd of dat Magrudis als tussenhandelaar fungeerde en het vlees er enkel werd opgeslagen. In de laatste rekeningen specificeert het bedrijf dat “ze zich focust op de groothandel van vlees, eieren en melk” en dat “deze productie plaatsvindt in het hoofdkantoor”.

Sinds de oprichting van het bedrijf gebeuren er louche zaken. Zoals El País al eerder meldde, startte het bedrijf zijn activiteiten op een illegale manier, namelijk zonder de noodzakelijke opgeningsvergunning. Het vleesbedrijf werd geopend op 1 augustus 2013 en registreerde zich pas in 2015 in het Andalusische gezondheidsregister. Zo had het bedrijf pas in 2018 een activiteitsvergunning in handen.

Dit vind je misschien ook leuk