Spanje zet extra politieagenten in voor bestrijding geweld tegen vrouwen

door admin
Spanje zet extra politieagenten in voor bestrijding geweld tegen vrouwen

De agenten zijn speciaal opgeleid om binnen de zogeheten UFAM (Unidades de Familia y Mujer) eenheden zorg te dragen voor de bescherming van vrouwen tegen geweld. Dat heeft de staatssecretaris voor Veiligheid, Ana Botella, bekend gemaakt in het kader van de Internationale Dag Tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november.

Geweld tegen vrouwen neemt toe

Dit jaar alleen al werden 52 vrouwen door hun partner of ex-partner om het leven gebracht. Zelfs gisteren, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen overleefde in San Isidro (Tenerife) een 26-jarige vrouw het geweld van haar partner niet.  

Sinds 2010, het jaar waarin gestart werd met het bijhouden van het aantal gevallen van moord door een (ex)partner, zijn dat er niet minder dan 1.028. Volgens gegevens van de UFAM is er in de eerste tien maanden van dit jaar een stijging van 10% te zien in het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen, huiselijk geweld en seksueel geweld ten opzichte van de eerste tien maanden van 2018. Van deze drie categorieën geweld zijn er in totaal 62.797 geregistreerde gevallen bekend. Dat is 3,57% van alle categorieën delicten die er in Spanje zijn gepleegd.  

40.477 keer werd in de afgelopen tien maanden een vrouw het slachtoffer van geweld door de eigen (ex)partner. 16.759 keer werd iemand het slachtoffer van huiselijk geweld, 5.561 personen werden het slachtoffer van seksueel geweld, een stijging van 7,81% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 40.919 aanhoudingen door de politie verricht op het gebied van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Dat betekent dat twee op de tien aanhoudingen in Spanje te maken hebben met geweld tegen vrouwen of met huiselijk geweld.

Vox maakt einde aan consensus over noodzaak geweld tegen vrouwen te bestrijden

De extreemrechtse partij Vox keert zich fel tegen de overheidsmaatregelen tegen het geweld tegen vrouwen. Om deze reden konden meerdere regionale overheden van gemeentes en autonome regio’s gisteren op de Internationale Dag Tegen het Geweld Tegen Vrouwen niet unaniem een officieel statement maken tegen dit geweld. In enkele gevallen was daar maar één persoon voor nodig zoals in de gemeente San Josep (Ibiza). Daar liet VOX-gemeenteraadslid Pino Vidal enkele maanden geleden al weten dat de bevordering van de seksuele identiteit ‘uitnodigt tot homoseksualisering’. Vidal verwees gisteren naar het manifest van de landelijke partijleiding waarin gevraagd wordt om intrekking van de alle wetten die ‘de man criminaliseren’.   

De landelijke politieke consensus over de noodzaak het geweld tegen vrouwen te bestrijden leidde in 2004 tot de invoering van de Integrale Wet Tegen het Geweld tegen Vrouwen (LIVG). Aan deze politieke eensgezindheid kwam gisteren een historisch einde toen Vox het statement van Andalusische parlement boycotte en de partij meldde dat het hier gaat om “propagandistische campagnes met het doel de man te criminaliseren”.

Dit vind je misschien ook leuk