Waarom Spanje eerste dag zonder COVID-19 sterfgevallen niet vierde

door admin
Waarom Spanje eerste dag zonder COVID-19 sterfgevallen niet vierde

7 april was de eerste dag dat China nul sterfgevallen van COVID-19 meldde. Chinese en internationale kranten stonden vol met dit nieuws. Voor Spanje brak deze dag op 1 juni aan, maandag meldde het Ministerie van Volksgezondheid dat er helemaal geen coronadoden waren bijgekomen in Spanje. Nieuws dat wel werd gedeeld, maar met veel minder blijdschap dan wellicht verwacht.

Uitblijven sterfgevallen geen graadmeter voor succes

Toch is het volgens de Spaanse krant logisch dat het uitblijven van sterfgevallen door COVID-19 niet wordt gevierd. Dit is namelijk niet de graadmeter voor succes als het gaat om de coronapandemie. Als het aantal nieuwe coronabesmettingen uitblijft dan is er pas reden tot feest. Maandag werden er namelijk nog wel 71 nieuwe gevallen gemeld van mensen die positief zijn getest op het virus. De kans dat van deze mensen minstens één iemand zal overlijden is zeer aannemelijk.

Geen consistentie cijfers door rapportagewijziging

Minister Salvador Illa en de directeur van het corona-crisiscentrum Fernando Simón lieten vorige week weten een wijziging te hebben doorgevoerd in de rapportages voor het registreren van nieuwe COVID-19-gevallen wat ervoor zorgt dat de gemelde aantallen veel dichter bij de werkelijkheid zullen zitten. Deze aankondiging bewijst dat de cijfers van de afgelopen periode niet allemaal even consistent waren.

Het sterftecijfer in Spanje is al wekenlang controversieel te noemen. Niet iedereen die is overleden, is getest op COVID-19 omdat er lange tijd onvoldoende testcapaciteit was. Sommige systemen meten wel de oversterfte in vergelijking met sterftecijfers van voorgaande jaren, maar dit geeft slechts een indicatie van het aantal coronadoden.

Sterftecijfer COVID-19 in Spanje ligt stuk hoger

Men gaat er in Spanje vanuit dat het daadwerkelijke sterftecijfer ten gevolge van COVID-19 een stuk hoger ligt dan op dit moment gemeld wordt. Op het moment van schrijven telt Spanje 27.127 sterftegevallen door COVID-19. Grote bedrijven zoals forecastingbureau Inverence laten weten dat er vandaag de dag ruim 54.000 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Uit rapporten die de oversterfte meten in vergelijking met de afgelopen jaren in dezelfde periode wordt gemeld dat het aantal onverwachte sterfgevallen zo’n 43.000 betreft.

Niet alle onverwachte sterfgevallen kunnen worden gewijd aan COVID-19, maar feit is wel dat het aantal werkelijke sterfgevallen een stuk hoger zal zijn dan de 27.127 die door het Spaanse ministerie worden gemeld. Dus tot het moment dat Spanje geen nieuwe besmettingen meldt, zal het proostmoment waarschijnlijk nog even worden uitgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk