‘Weerbom’ in Spanje de komende dagen

door admin
'Weerbom’ in Spanje de komende dagen

De aanvoer van een massa koude lucht zorgt sinds gisteravond voor gota frías (intense regenbuien) in het westen van Spanje. Deze geïsoleerde depressie op hoog niveau (DANA) vanuit de Golf van Cádiz is verantwoordelijk voor veel regen in korte tijd in een groot deel van het Iberisch schiereiland. Tegelijkertijd zorgt een lagedrukgebied in het zuiden van Spanje voor een zeer krachtige oostenwind en veel regenval die vanuit Cádiz langs het zuidoosten van Spanje trekt.

Tot weekend flinke neerslag

Vooral in het westen van Andalusië en later in de regio Valencia zal binnen twaalf uur tijd waarschijnlijk tot zo’n 100 mm aan regen vallen. In het Iberisch randgebergte en de Pyreneeën wordt door deze storing veel sneeuw verwacht. Op sommige plekken kan meer dan 10 cm vallen.

Donderdag trekken gota frías richting zuidwesten Spanje

De rukwinden in het zuidoosten van Spanje zullen donderdag langzaam richting het westen trekken maar de intense gota frías zullen op deze dag aanhouden. Ook in het zuidwestelijke en zuidoostelijke deel van Spanje tot de regio van La Mancha zal de regenval plaatselijk ‘zeer intens’ zijn. De Costa del Sol krijgt donderdag lokaal eveneens te maken met intense regenbuien en stormen. Donderdag is code geel en oranje afgegeven door het Aemet vanwege hevige buien en wind.

Overstromingen

Donderdag berichtte de Spaanse nieuwssite 20minutos.es over overstromingen van straten in Valencia en Alicante. De brandweer moest op sommige plekken ingrijpen omdat auto’s de straat niet meer konden verlaten.

Vrijdag en zaterdag nog steeds stormachtig in Spanje

Vrijdag en zaterdag zal er nog steeds sprake zijn van onstabiel weer in Spanje. De regen zal in het zuidelijke deel van Spanje aanhouden en de rukwinden trekken langzaam naar het noordwesten van het schiereiland. Ook Catalonië kan zaterdag last hebben van regenbuien. Langs de Atlantische kust zullen vrijdag de meeste intense regenbuien vallen, zaterdag blijft het regenen maar waarschijnlijk minder intens dan vrijdag. Zowel vrijdag als zaterdag is voor een deel van Spanje code geel afgegeven door het Aemet.

Pas in het weekend verdwijnt langzaam de intensiteit van de regenbuien en stormen volgens de Spaanse weersite Eltiempo.es. Zondag zal het weer rustiger worden in Spanje hoewel regenval langs de Atlantische kust niet kan worden uitgesloten.

Dit vind je misschien ook leuk