Avondklok terug in regio Valencia

door admin
Avondklok terug in regio Valencia

Nadat Catalonië al een einde maakte het nachtleven wegens de snel oplopende besmettingscijfers, heeft ook de regio Valencia nieuwe maatregelen getroffen. Zo moeten inwoners van de 32 gemeenten met het hoogste aantal besmettingen tussen 01:00 en 06:00 uur binnen blijven. Daarnaast geldt nu in de hele regio Valencia een maximale groepsgrootte van 10 personen op straat, in openbare gelegenheden en thuis. 

32 gemeenten met avondklok

Concreet gaat de avondklok van kracht in San Vicente del Raspeig (Alicante); Benicàssim (Castellón); Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, El Puig, Gandía, L’Eliana, Meliana, Mislata, Moncada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, Valencia, Vilamarxant en Xirivella (Valencia). 

Het besluit werd op 9 juli genomen door het regioministerie van Volksgezondheid en de maatregelen zullen 14 dagen van kracht blijven. De rechter oordeelde dat het om een goed afgewogen uitspraak gaat, omdat het algemeen belang ervan zwaarder weegt dan de nadelen. In de regio Valencia liep het aantal besmettingen in korte tijd sterk op, de ziekenhuisbezetting steeg mee en de eerstelijnszorg is inmiddels overbelast. Tegen het besluit van de rechter kan nog hoger beroep worden aangetekend. 

Effectieve maatregel om stijgende lijn af te breken 

Voor de door het regioministerie aangevraagde maatregelen is het hooggerechtshof van Valencia geautoriseerd goedkeuring te geven. Volgens de rechter zijn de maatregelen noodzakelijk om het snel stijgende besmettingscijfer als gevolg van sociale contacten en het ongecontroleerde nachtleven terug te dringen. Een avondklok is daarvoor een zeer effectieve maatregel. De zogeheten botellones, nachtelijke drankfestijnen op straat, zijn met een avondklok niet meer mogelijk. 

De rechter heeft in de uitspraak over de nieuwe maatregelen ook het oordeel van de Nationale Politie van Valencia meegewogen. “We hebben nu ondervonden dat de versoepelingen van de maatregelen niet goed hebben uitgepakt (…)”, aldus het politierapport. 

Dit vind je misschien ook leuk