Groei Spaans toerisme in 2024 grootst in Malaga en Madrid

door admin
toerisme

Spanje zal in de eerste helft van dit jaar 19% meer toeristen ontvangen dan in dezelfde periode in 2019. Het lijkt een duidelijk teken dat 2024 voor Spanje een jaar zal worden van groei en consolidatie van het toerisme.

Het aantal internationale toeristen dat Spanje bezoekt zal komend jaar opnieuw toenemen. De steden Madrid en Malaga zullen naar verwachting de hoogste groei zien in 2024. Het zijn de belangrijkste conclusies over internationale bezoekerscijfers van Julia Simpson, CEO van de koepelorganisatie voor de wereldwijde reis- en toerisme-industrie, WTTC.

Totale groei van 19 procent

Volgens Simpson kunnen de stijgingen ten opzichte van 2019, vóór de pandemie, oplopen tot 25 procent voor Malaga en 30 procent voor hoofdstad Madrid. Spanje zal in de eerste helft van dit jaar 19 procent meer toeristen ontvangen dan in 2019. Een duidelijk voorbeeld van consolidatie en groei van het toerisme in Spanje, aldus de CEO van het WTTC.

Lees ook: Spanje verwacht 2023 af te sluiten met recordaantal internationale toeristen

De groei van het aantal internationale toeristen uit Colombia, Ierland en Zweden is het grootst. Deze landen hebben het niveau van 2019 met respectievelijk 65, 62 en 51 procent overtroffen. Ook het aantal reizigers uit het Verenigd Koninkrijk (30 procent) en Frankrijk (20 procent) groeit.

Spanje kent een groeiende groep toeristen die kiest voor luxe vakanties. Volgens Simpson stijgt het inkomensniveau van de bezoekers al sinds vorig jaar. De mensen die komen voor een strandvakantie of een culinair verblijf, zullen echter ook voor Spanje blijven kiezen.

Nieuwe concurrerende bestemmingen

Spanje kent een uitgebalanceerde toeristische markt en staat op de tweede plek als het gaat om internationaal toerisme. Desondanks is er sprake van toenemende internationale concurrentie. Nieuwe spelers in de branche investeren in het aantrekken van toeristen. Landen in Azië of de Golfstaten hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld een hausse aan toeristen zien komen. Het zijn nieuwe bestemmingen die willen concurreren met meer traditionele vakantiebestemmingen zoals Spanje en Griekenland. Volgens de voorzitter van de WTTC blijft Spanje zich echter inspannen om aantrekkelijk te blijven voor toeristen. Bijvoorbeeld door zich aan te passen aan de veranderende vraag van reizigers en zich te profileren al bestemming voor de toerist die meer luxe zoekt.

Duurzaamheid

Simpson sprak zich ook uit over de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in de toeristische sector. Spanje heeft onder andere de taak om kleine en middelgrote toeristische ondernemingen te ondersteunen bij de overgang naar meer duurzame energie. Ook zegt ze dat het noodzakelijk is om over te stappen naar meer elektrisch vervoer in de hele keten van bevoorrading. Hoewel Spanje goed op weg is naar een duurzamere toeristische sector, is het hoofd van het WTTC van mening dat het nog beter moet. Ze moedigt Spanje dan ook aan om kleine bedrijven en hotels te ondersteunen bij de overstap naar duurzame energie. De groep kleine en middelgrote toeristische ondernemingen vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van de Spaanse markt en heeft volgens Simpson hulp nodig bij de overstap naar een groenere toeristische sector.

Lees ook: Spanje binnen Europa het land met het meeste luchtverkeer in 2023

Dit vind je misschien ook leuk