Veel vraagtekens over ‘Google-tax’ die Spanje wil invoeren

door admin
Veel vraagtekens over 'Google-tax' die Spanje wil invoeren

Deze wet wordt al samenvattend ‘Google tax’ genoemd omdat het met name websites Als Google News zal treffen. Google News zoekt op bepaalde zoektermen enkel door nieuwsbronnen in een bepaalde taal en geeft dan de headline van het nieuws en twee regels ter samenvatting als zoekresultaat weer. Google zou volgens de wet voor elke link een belasting moeten betalen.

Onduidelijk

Er zijn echter nog veel onduidelijkheden over de wet, zoals hoeveel belasting er moet worden betaald, hoe wordt bepaald wanneer er moet worden betaald, wie controleert en welke websites zullen onder die wet gaan vallen? Zo zijn er ook bloggers die af en toe geld verdienen als ze naar bepaalde websites doorlinken of juist mensen op de sociale media die op bepaalde onderwerpen als service naar hun doelgroep linken naar nieuws.

Extra bezoekers via links

Er zijn al veel reacties van onbegrip uit de internetwereld. Men snapt niet waarom nieuwsbedrijven de functie van nieuwsaggregatoren willen inperken middels een belasting. Ze krijgen vaak juist via Google News veel extra bezoekers.

Eerder werd in Duitsland een vergelijkbare wet ingevoerd. Hier echter kon elk bedrijf zelf nog aangeven of hij al dan niet belasting zou rekenen voor doorlinks. Google behield de bedrijven die van dat recht afzagen en gooide de bedrijven die wel in waren voor extra inkomsten uit zijn overzichten. In Spanje zal dat niet kunnen. Hier is elk nieuwsbedrijf verplicht zich eraan te houden. De verwachting is dat als de wet in september ook door de Senaat komt Google de hele Spaanse Google News opheft.

Privépersonen die doorlinken  buiten schot

Volgens een woordvoerder van het Spaanse ministerie is de wet gericht op ‘ouderwetse nieuws clipping diensten’ die naar internet zijn verhuisd. Niet alleen Google, maar ook veel lokale Spaanse bedrijven leveren vergelijkbare overzichten. Benadrukt wordt dat in geen geval privépersonen die via sociale media doorlinken naar nieuwsartikelen zullen worden belast. Daarbij zullen ook websites die geen geld verdienen met het doorlinken naar nieuws onder de wet vallen.

Of websites zoals InSpanje.nl de belasting zullen moeten betalen is eveneens duidelijk. InSpanje.nl haalt het nieuws veelal uit diverse Spaanstalige bronnen haalt en plaatst als service voor de lezers een directe link naar de bron. Men kan dan zelf meer lezen over het onderwerp of checken waar het vandaan komt.

Oneerlijk voordeel

Tegenstanders zien het als een beperking van de innovatie en vrije nieuwsgaring op internet, maar Spaanse kranten klagen volgens de Business Insider al langer over het oneerlijke voordeel dat Google News verkrijgt door de links. Google verdient geen geld uit advertenties op de ‘News’ pagina’s, maar wordt wel gezien als concurrent omdat mensen eerst op Google News kijken en pas daarna de websites van specifieke kranten bezoekt. 

Dit vind je misschien ook leuk