Plannen van ElBulli foundation wekken woede milieuactivisten

door admin
Plannen van ElBulli foundation wekken woede milieuactivisten

De topkok die wereldberoemd werd met zijn restaurant El Bulli, sloot dit restaurant in 2011 met de belofte terug te keren met iets unieks op gastronomisch gebied. Die belofte maakt hij nu waar met zijn culinair research & development centrum, dat zal worden gebouwd op een terrein van ruim vierduizend hectare, beschikbaar gesteld door de Catalaanse overeid. Het gebouw zal er gaan uitzien als een grot, grotendeels onder de grond liggen en volledig duurzaam zijn. Het wordt ontworpen door architect Enric Ruiz-Geli.

Beschermd natuurgebied

Het plot echter ligt in het beschermde natuurgebied Cap de Creus, dat een van de weinige beschermde stranden langs de Spaanse mediterrane kust omvat. Ruim 71.000 mensen hebben al een petitie ondertekend om de chef te dwingen elders te gaan bouwen. ‘Een natuurpark is een beschermd gebied dat toebehoort aan de hele bevolking en een erfenis vormt voor toekomstige generaties’, zo staat te lezen in de petitie. Het gebied ‘heeft geen toeristische attracties nodig’.

Project van algemeen belang

De Catalaanse overheid heeft een speciale wet geïntroduceerd waarin wordt verklaard dat Elbulli 1846 een project is dat het algemeen belang dient en ook nog eens onlosmakelijk verbonden is met het Cala Montjoi gebied. De bouw van het centrum ‘zal het beschermde gebied niet beschadigen’. Tot half september kan men de beoogde wet inzien waarna er in het Catalaanse parlement over gestemd zal worden.

‘Enige stukje onbebouwde kust’

‘Er zijn minstens vijf wetten die het gebied beschermen en die dit project zouden verbieden’, aldus Barbara Schmitt, voorzitter van de groep IAEDEN, red Empordà. ‘Met het instellen van deze wet probeert men de bescherming te omzeilen en het project goed te keuren’.

Schmitt benadrukt de jarenlange strijd die is gevoerd om dit bijzondere stukje landschap als beschermd gebied te laten verklaren. Als de plannen doorgaan, zal Adria’s project jaarlijks circa 200.000 mensen aantrekken, terwijl dit stukje strand een van de weinig is langs de Catalaanse kustlijn die niet is volgebouwd.

Voorstanders

Verdedigers van het project zijn van mening dat het om een uniek project gaat dat veel prestige zal toevoegen aan de omliggende regio. Daarbij vindt men, gebaseerd op de bouwplannen, dat de omgeving juist wel volledig wordt gerespecteerd. Doordat de overheid het project een ‘algemeen belang’ toedicht, zal het onderhevig zijn aan extra controles dan andere projecten, zo is een ander argument.

Elbulli 1846

Acht maanden per jaar gaan er dertig koks (‘alleen de beste ter wereld’) en andere culinaire experts werken aan nieuwe ideeën en technieken op het gebied van koken in het laboratorium dat als naam El Bulli DNA krijgt. Één maand per jaar kunnen ook gasten terecht om de resultaten van alle experimenten te proeven. Vijftig procent van de beschikbare plaatsen zullen middels een loting worden verdeeld.

Daarbij zal het nieuwe gebouw ook een expositieruimte krijgen, waar Adrià en zijn partners de oorsprong van ons voedsel en hoe we ermee koken van de tijd van de Neanderthalers tot het heden willen laten zien.

Concept voor de toekomst

Volgens Adrià heeft hij een concept voor de toekomst ontwikkeld met elBulli1846, een concept dat ‘100, 200 tot 300 jaar kan duren’. Vele aanbiedingen van investeerders die het project voor zich zagen op plekken in Qatar of Singapore heeft hij nee moeten verkopen, want, zo zegt de chef die ooit goed was voor drie Michelinsterren: ‘El Bulli hoort in Cap de Creus, Roses en l’Empordà’.

El Bulli

Feran Adrià opende El Bulli in 1964 in het plaatsje Roses en wist tientallen jaren later de ene na de andere Michelinster binnen te slepen voor zijn innovatieve kookkunsten waarmee El Bulli tot de beste restaurants ter wereld werd gerekend. In 2010 sloot hij het restaurant waar je voor een plekje een jaar van tevoren diende te reserveren.

Dit vind je misschien ook leuk