‘Stille gek’ bouwt al 52 jaar aan eigen kathedraal bij Madrid

door admin
'Stille gek' bouwt al 52 jaar aan eigen kathedraal bij Madrid

Don Justo wil de kathedraal opdragen aan de Virgen del Pilar en na te laten aan het bisdom Alcalá de Henares. Hij heeft geen bouwplan, is geen architect en kreeg ook nooit hulp van architecten. Hij heeft zelfs geen vergunningen en alles zit in zijn hoofd verborgen onder een rode alpino-pet die hij, samen met een rode sjaal, altijd draagt. 

Koepel van 37 meter

Desondanks staat er een heuse kathedraal van gigantische afmetingen en met een enorme koepel. Het plot is 4.500 vierkante meter groot, de koepel gaat 37 meter de lucht in, heeft daarnaast nog 28 koepels en het bouwwerk telt twaalf torens van zestig meter hoog. Binnen zijn al religieus aandoende schilderingen aangebracht. Hij krijgt hulp van vrijwilligers en sinds kort is er een actiegroep op Facebook die strijdt voor de legalisering van het unieke bouwwerk en ook geld inzamelt om Don Justo te helpen.

‘Stille gek’

Met bijnamen als ‘de gek van de kathedraal’, de ‘stille gek’ of simpelweg Don Justo werd hij in 2005 in één klap wereldberoemd toen Coca Cola hem als held afschilderde in een reclamespot voor het energiedrankje Aquarius. De boodschap van het spotje was dat ‘alles kan als je er maar in gelooft.

Dat hij ook over heel veel energie beschikt, mag duidelijk zijn. Afgelopen zaterdag werd hij 89 jaar en nog steeds beklimt hij zelf de steigers en sleept hij kruiwagens vol bouwmateriaal voort. Materiaal dat hij overigens ook zelf overal vandaan haalt. 

Inspiratie

Don Justo houdt zijn kathedraal ‘simpel’. Hij volgt een klassieke Romaanse stijl want heeft niets met tierlantijnen. De inspiratie voor het uiterlijk van zijn bouwwerk haalde hij voornamelijk uit talloze Italiaanse boeken over kastelen en paleizen. De koepel is geïnspireerde op het Vaticaan en de hoofdingang op die van het Witte Huis. Een paar jaar geleden zei hij nog 15 jaar nodig te hebben om het geheel af te ronden. Op de vraag of hij dat wel kan redden gaat hij nooit in.

Legaal?

De voormalige sociaaldemocratische burgemeester was van plan het bouwwerk te legaliseren of maakte zich er in elk geval hard voor het niet af te breken. De huidige burgemeester laat zich er niet teveel over uit. Feit is dat de kathedraal duizenden toeristen naar Mejorada del Campo brengt die allemaal het unieke en grootse bouwwerk met eigen ogen willen zien. Anderzijds staat de kathedraal op grond die voor veel geld per vierkante meter verkocht zou kunnen worden. Justo zegt in het filmpje dat Antena 3 op zijn 89e verjaardag maakte: ‘als ik dood ga, doen ze er maar mee wat ze willen’. De gemeente vernoemde als kado op zijn 89e verjaardag het plaatselijke park naar Don Justo.

Lees hier meer over dit levenswerk van een bevlogen man op MeerSpanje.nl.

Zie de video op deze pagina voor een indruk van de ongelooflijke prestatie die Don Justo in een half eeuw heeft neergezet.

Dit vind je misschien ook leuk