Vooral meer banen in Spaanse horeca en bouw

door admin
Vooral meer banen in Spaanse horeca en bouw

Vorige maand ontstond een derde van de nieuwe banen in de horeca. Dit kwam onder andere doordat de Semana Santa dit jaar vroeg viel, waardoor het toeristische seizoen dit jaar ook vroeg begon. Ook in de bouw groeide de werkgelegenheid fors.

 

Lichte groei

 

Uit de cijfers blijkt dat in bijna alle sectoren meer banen beschikbaar komen. Alleen in de mijnbouw, energievoorziening en internationale organisaties gingen banen verloren. In de landbouw, visserij en het bankwezen bleef de werkgelegenheid het afgelopen jaar stabiel. In zeven sectoren is een gestaag groeiende werkgelegenheid waarneembaar van meer dan 5% per jaar.

 

Onroerend goed en dienstensector

 

Vooral in het onroerend goed groeide het aantal banen met 8,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Omdat dit maar een kleine arbeidsmarkt betreft, komt dit neer op een toename van 8.521 banen. Absoluut gezien maakte de administratieve en dienstensector de grootste groei door. Hier vonden 70.649 mensen een baan. Relatief gezien groeide deze markt met 6,2%.

 

Sector kunst, cultuur en toerisme

 

In de culturele sector gingen het afgelopen jaar 14.862 werkzoekenden aan het werk. Hieronder valt zowel artistiek werk als werk op het gebied van toerisme.

 

Overheid, bouw en horeca

 

De grootste groep nieuwe werknemers zijn te vinden bij overheid, bouw en horeca. Zo kwamen er bij de ambtenaren het afgelopen jaar 57.906 banen bij, waardoor de werkgelegenheid bij de overheid met 5,95% steeg. In de bouw vonden 52.300 mensen een nieuwe baan en groeide de werkgelegenheid met 5,4%. Ook in de horeca gaat het beter, waar 66.932 mensen aan het werk konden en het aantal banen met 5,3% toenam.

 

Informatica

 

De laatste sector met een flink toenemende werkgelegenheid is die van de informatica en communicatie. Deze sector groeide met 5% en bezorgde 21.573 nieuw werk.

 

Andere sectoren

 

Hoewel met een groei van minder dan 5% is, bieden ook andere sectoren een toenemend aantal banen aan. Zo vonden 70.637 mensen een nieuwe baan in autobranche, 46.639 in de gezondheidszorg en hulpverlening, 38.818 in het onderwijs, 37.020 in wetenschap en techniek en 34.368 in de industrie.

Dit vind je misschien ook leuk