Opnieuw kritiek op Spanje vanwege behandeling vluchtelingen

door admin
Opnieuw kritiek op Spanje vanwege behandeling vluchtelingen

Maandag komen 40 regeringsleiders, waaronder de Spaanse koning Felipe VI samen in New York voor de 71 VN-top met de vluchtelingencrisis als hoofdpunt op de agenda. In het rapport staat dat ‘Spanje heel ver afstaat van het nakomen van zijn beloftes’ en ‘De Spaanse regering heeft slechts 1 procent van het totaal beloofde aantal vluchtelingen opgenomen’. Slechts 480 van de beloofde 17.387 vluchtelingen zijn vanuit Griekenland en Italië aangekomen in Spanje.

Gebrek aan politieke bereidheid

Volgens Oxfam hoort Spanje bij de top 20 economieën wereldwijd en zou dus over voldoende economische middelen moeten beschikken om de vluchtelingen op te nemen. De hulporganisatie wijst erop dat er een gebrek aan ‘politieke bereidheid’ lijkt te zijn in dit verband.

Budget

Als bewijs voert Oxfam aan dat Spanje jaarlijks circa 40 miljoen euro besteed aan het versterken van de hekken en grenzen in de Noord-Afrikaanse enclaves Ceuta en Melilla. Het budget dat het land echter toewees aan het herplaatsen van vluchtelingen in de eigen asielzoekerscentra was met 16,3 miljoen euro minder dan de helft daarvan.

Radicale wijziging

Spanje zou volgens de organisatie de VN-top over de wereldwijde vluchtelingencrisis moeten gebruiken om een ‘radicale wijziging door te voeren in het migratiebeleid en inslaan van een nieuwe weg met betrekking tot het vluchtelingenbeleid. Een weg waar mensenrechten van groter belang worden geacht dan welke andere politiek dan ook’.

Terugsturen

De mensenrechten worden door Spanje met name geschonden doordat er veelvuldig vluchtelingen bij Ceuta en Melilla worden teruggestuurd naar Marokko, zonder hen de kans te geven om asiel aan te vragen. Iets waar elke vluchteling recht op heeft zodra hij of zij voet zet op Spaanse bodem.

De Spaanse koning Felipe zal het woord voeren namens Spanje op maandag in New York. Koningin Letizia zal de voorzitters ontmoeten van drie aan de vluchtelingenproblematiek gerelateerde organisaties.

Dit vind je misschien ook leuk