Spaanse koning opnieuw met partijleiders om de tafel

door admin
Spaanse koning opnieuw met partijleiders om de tafel

Het wordt de vijfde gespreksronde sinds de algemene verkiezingen van vorig jaar 20 december. Tot nu toe lukte het niet om een regering te vormen. Nu met het geforceerde vertrek van PSOE-leider Pedro Sánchez bestaat de kans dat de stagnatie doorbroken wordt. De socialisten zouden zich nu van stemming kunnen onthouden bij het volgende vertrouwensdebat, waardoor een minderheidsregering van de PP samen met Ciudadanos mogelijk wordt. 

Onthouding of een tegenstem

Het partijcomité van de socialisten komt waarschijnlijk op 23 oktober samen om over de koerswijziging van een ronduit ‘nee’ naar onthouding van stemming te spreken. Komt de partij overeen een minderheidsregering te gedogen dan kan Mariano Rajoy op 30 of 31 oktober opnieuw de eed afleggen waarmee hij premier wordt van de zevende regering sinds Spanje eind jaren zeventig opnieuw een democratie werd.

Eventuele verkiezingen op 18 december

Mocht dit echter allemaal anders lopen dan verwacht, dan zal koning Felipe op 31 oktober het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen afkondigen. Als volgende week de hervorming van de kieswet wordt goedgekeurd, zullen nieuwe verkiezingen plaatsvinden op 18 december en niet op eerste Kerstdag. 

Ciudadanos blijft bij akkoord

Albert Rivera, partijleider van Ciudadanos heeft de koning al laten weten dat het akkoord dat zijn partij sloot met de PP overeind blijft. Samen met de stem van Coalición Canarias komt de minderheidsregering dan op 170 zetels. 

Peiling

Een peiling uitgevoerd in opdracht van de krant El Diario wijst uit dat bij nieuwe verkiezingen de partij van Rajoy opnieuw de grootste zal worden. De PP zal 15 tot 17 zetels extra krijgen en deze zetels zijn een gevolg van kiezers die zich van de partijen PSOE en Podemos hebben afgekeerd. Dan nog heeft de PP onvoldoende zetels voor een absolute meerderheid. HIervoor zijn er 176 nodig. 

Alleen PP wint zetels

PSOE verliest 7 tot 14 zetels en zou opnieuw op een historisch dieptepunt uitkomen wat aantal stemmen betreft. Podemos verliest 2 tot 7 zetels en Ciudadanos zal het ook met 4 tot 6 zetels minder moeten doen. De regionale nationalistische partijen blijven min of meer gelijk. De opkomst zal opnieuw lager liggen dan bij de vorige verkiezingen op 26 juli. 

Corruptie en PP

Rajoy’s positie lijkt vrij zeker te zijn ondanks dat begin deze week nieuws naar buiten kwam over corruptie binnen de partij. El Mundo publiceerde Powerpoint sheets waarop de partij aan haar burgemeesters verspreid over het land uitlegde hoe ze illegale financiering de verkiezingscampagnes binnen moesten sluizen. HEt gaat om informatie uit 1999. Toen partijwoordvoerder Pablo Casado door de pers hiernaar werd gevraagd, reageerde hij door te zeggen dat hij in dat jaar nog op de middelbare school zat. 

Getuige

Verder werd deze week bekend dat Mariano Rajoy voorlopig niet als getuige wordt opgeroepen in de corruptierechtszaak Gürtel die onlangs is begonnen. Hier staan verschillende (voormalige) PP-leden terecht voor corruptie. 

Dit vind je misschien ook leuk