Experts willen dat Spanje maatregelen neemt tegen instorting economie

door admin
Experts willen dat Spanje maatregelen neemt tegen instorting economie

Dit zeggen economische experts die er daarom op aandringen bij de Spaanse overheid om urgente maatregelen te nemen om de instorting van de economie en een golf van massa-ontslagen te voorkomen. De meerderheid van de economen is het erover eens dat de regering de liquiditeit van het systeem moet garanderen middels speciale programma’s, voorschotten of kredieten. Hiervoor kunnne bedrijven dan in aanmerking komen onder bepaalde omstandigheden om dit kwartaal overeind te blijven. Ook zouden de economen graag maatregelen zien waarmee banen kunnen blijven bestaan en de klap voor de Spaanse werkgelegenheid opgevangen kan worden. 

Sectoren in Spanje, zoals de transportsector of het toerisme zijn al twee weken met alle macht bezig om de negatieve effecten van de wereldwijde coronacrisis te beperken. De Spaanse regering heeft aangegeven dinsdag terug te komen op welke maatregelen er genomen gaan worden.

De experts hopen op een gezamenlijke Europese aanpak waarin Spanje de leiding zal nemen. ‘Bijna één miljoen personen kunnen werkloos raken in de komende weken als er geen urgente maatregelen genomen worden. Natuurlijk ligt het eerste en belangrijkste dat gedaan moet worden op het vlak van de gezondheidszorg, maar we mogen niet de economie vergeten. De uitkomsten uit beide crises zijn namelijk nauw met elkaar verweven’, zei José Juan Ruiz, ex-econoom bij de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (BID). ‘Het gaat om een wereldwijde crisis. De vertraging is in de hele wereld een feit. Dit type crisis duurt langer en is veel dieper en vereist een gecoördineerde internationale en wereldwijde aanpak’, aldus Ruiz.

Drie zaken zijn volgens de experts van belang: Allereerst moet de regering zoveel als nodig investeren in de zorg om de pandemie uit te schakelen, dan moeten er maatregelen komen om de liquiditeit overeind te houden en te zorgen dat bedrijven deze maanden van onzekerheid te boven kunnen komen en Europese instellingen moeten met een investeringsplan komen om de interne vraag te stimuleren. Midden- en kleinbedrijven en zelfstandigen zonder personeel moeten via fiscale maatregelen worden gesteund en meer arbeidsflexibiliteit krijgen om faillissementen en ontslagen te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk