Spaanse bank gelooft dat de crisis voor bedrijven ten einde is

door admin
Spaanse bank gelooft dat de crisis voor bedrijven ten einde is

Voor burgers echter ligt dat anders. Die hebben nog steeds te maken met een torenhoge werkloosheid en een lager welvaartsniveau dan enige jaren geleden.

Voor bedrijven die zich niet in de financiële sector bevinden, begon het herstel al in 2013 en zette in de eerste negen maanden van dit jaar door in een context waarin de werkgelegenheid in bedrijven die winst maken aantrekt en daar ook de lonen weer stijgen.

Malo de Molina maakte melding van een herstel van de bedrijfswinsten van 62,4 procent  tot en met september dit jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename is voornamelijk het gevolg van twee factoren. Ten eerste waren de winsten een jaar geleden erg laag, zodat ze op jaarbasis nu heel gunstig uitvallen. Ten tweede speelden buitengewone effecten een rol, zoals het boeken van winsten door verkoop van bedrijfsonderdelen.

Malo de Molina baseerde zijn conclusies op informatie van 799 bedrijven in verschillende sectoren en onderstreepte dat de positieve trend van verbetering zich door zal zetten. Hij gaf toe dat de sterke loonmatiging in de afgelopen drie jaren zijn nut heeft bewezen. Bedrijven werden hierdoor concurrerender en dus gezonder. Hij gaf aan voorstander te zijn van salarisverhogingen in sectoren waar weer winst wordt gemaakt.

Het bruto binnenlands product (BBP) van Spanje zal verder toenemen door de gestegen export en de toegenomen binnenlandse vraag. Komende donderdag worden de definitieve BBP-cijfers over het derde kwartaal gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk