Spaanse CEO’s ontvangen hoogste vergoedingen in Europa

door admin
Spaanse CEO's ontvangen hoogste vergoedingen in Europa

Gemiddeld ontving de CEO van een Spaanse onderneming vorig jaar 7,2 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 6,1 miljoen euro, zo blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Towers Watson. Hiervoor werden 96 bedrijven geanalyseerd.

Een gemiddelde CEO uit de Eurotop 100 bedrijven verdient 5,4 miljoen euro per jaar. Dit was in 2013 hetzelfde. Het blijkt dat er veel verschil bestaat tussen landen onderling. Spanje streeft Zwiterland voorbij. Dit land staat nu op de tweede plaats met 7 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 7,02 miljard. Op drie staan de topmannen uit het Verenigd Koninkrijk (6,6 miljoen), gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Benelux, Italië en de Noordische landen.

Opmerkelijk

Het basissalaris bleef grotendeels gelijk en is al gedurende een aantal jaren stabiel. De bonusniveaus daalden wel licht van 115 procent van de basis tot 100 procent dit jaar. Volgens Towers Watson is het opmerkelijk dat in andere Europese landen het aandeel van het basisloon is gestegen, terwijl de variabele verloning werd afgebouwd. In Spanje is die trend juist omgekeerd.  

De vergoedingen zijn het hoogst in de olie en gas-sector, gevolgd door de bedrijven in de farmaceutische industrie, consumptiegoederen en de gezondheidszorg. Onderaan staan banken en verzekeraars met een gemiddelde van 3,5 miljoen euro. 

Dit vind je misschien ook leuk