Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 7

door admin
Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 7

Als ondernemer op de beurs moet u zeker uw beslissingen evalueren. Dat kan aan het einde van een beleggingsjaar of op een ander moment. Stel in elk geval vna te voren vast wanneer u uw beslissingen gaat evalueren.

Avontuurlijke wereldreis

Vergelijkt u het beleggen eens met een wereldreis met uw boot. U bereidt dan ongetwijfeld alles tot in de puntjes voor en heeft uw einddoel, het tijdspad en de reisroute in het vizier. Dat is hetzelfde bij uw ondernemingsplan voor op de beurs. Als u uiteindelijk vertrekt en de eerste dag wat meer tegenwind heeft dan verwacht, zult u niet direct huiswaarts keren en uw doel laten varen. Toch kunt u besluiten na een aantal weken af te wijken van uw koers, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden op uw route. U kiest een alternatieve route, waarmee u alsnog op uw bestemming gaat uitkomen. U blijft daarbij wel op uw boot, met dezelfde personen en uitrusting, maar schaaft het plan alleen wat bij.

Patatzaak in Spanje

Ik geef u een ander voorbeeld. U besluit een patatzaak in Spanje te beginnen. Als in de eerste week de mensen niet bij u komen maar naar een groentezaak verderop gaan, dan zult u waarschijnlijk niet direct een groenteafdeling in uw snackbar maken. Mocht u bijvoorbeeld na een jaar zien dat er toch geen vraag is naar uw snacks, overweegt u waarschijnlijk wel om in te grijpen. Uiteindelijk moet u toch winst maken en zonder klanten wordt dat lastig. U kiest er misschien toch voor om in te spelen op de vraag en uw assortiment aan te passen.

Tegenwind op de beurs

Op de beurs is het niet anders. Een stijging of daling ziet u niet altijd van tevoren goed aankomen. Heeft u besloten in aandelen te beleggen, dan kan het goed zijn dat het aandeel eerst een daling laat zien. Dat hoeft geen reden te zijn om direct te verkopen. Iedereen bepaalt zijn eigen buffer tot zijn stop-loss niveau. Ziet u dat de markt meer volatiel wordt, dan kunt u uw koers daarop aanpassen door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van de hogere optiepremies. Dat kan bijvoorbeeld door een calloptie te verkopen op uw aandelen. In een volatiele markt ontvangt u meer premie voor deze verplichting om uw aandeel te moeten leveren op het door u gewenste verkoopniveau. U wijkt dan niet af van uw strategie, maar past uw koers aan op de marktomstandigheden.

Wat is een beleggingsfout?

Als u na bijvoorbeeld zes maanden uw beleggingsplan evalueert, zult u misschien een aantal posities met verlies hebben verkocht. Heeft u dan per definitie fouten gemaakt? Dat hoeft niet. Als u op uw stop-loss niveau heeft verkocht, dan is de door u beoogde stijging weliswaar uitgebleven, maar heeft u wel volgens uw plan gehandeld. Heeft u besloten uw stop-loss te negeren, dan moet u kritisch uw overwegingen daartoe evalueren. Zorg dat u uw handelingen op gezette tijden evalueert en verander niet impulsief uw strategie. Komt u tot de conclusie dat u beleggingsfouten heeft gemaakt, dan zult u daar ongetwijfeld van leren.

Alex Spanje

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het opstellen en vastleggen van stap 1? Dan kunt u contact opnemen met Alex Spanje. Vanuit het Alex Beleggerscentrum staat Kaspar Huijsman en zijn team elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Lees hier: De timing van het instapmoment: stap 1

Lees hier: Bepaal vooraf uw verkoopmomenten: stap 2

Lees hier: Evalueren en bijsturen: stap 3

Lees hier: Selecteer uw beleggingen volgens vaste criteria: stap 4

Lees hier: De timing van het instapmoment: stap 5

Lees hier: Bepaal vooraf uw verkoopmomenten: stap 6

Dit vind je misschien ook leuk