Hof sluit benoeming Puigdemont tot premier op afstand uit

door admin
Hof sluit benoeming Puigdemont tot premier op afstand uit

Het Hof boog zich over de kwestie op verzoek van de Spaanse regering. Een eedaflegging van de in België verblijvende Catalaanse politicus per tv-verbinding of door een ander parlementslid dat hem dan vertegenwoordigt is niet conform de grondwet volgens de magistraten. 

Puigdemont verblijft al sinds eind oktober in België. Zodra hij een voet op Spaanse bodem zet zal hij worden gearresteerd wegens de delicten opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat Puigdemont uitsluitend tot premier benoemd kan worden wanneer hij zich persoonlijk bij het parlement meldt met een voorafgaande gerechtelijke toelating. Die zou hij moeten verkrijgen bij de rechter die hem vervolgt. De rechters publiceerden hun oordeel na een urenlang debat over de kwestie. Dit was te lezen in de mededeling die de twaalf rechters na urenlang debat publiceerden.

Dinsdag moet het Catalaanse parlement stemmen over een nieuwe premier van Catalonië. Wat er nu zal gaan gebeuren blijft een grote vraag. Het Hof waarschuwde in de uitspraak ook de Catalaanse parlementsleden nog door te waarschuwen voor gerechtelijke stappen wanneer ze de beslissing van het Hof naast zich neerleggen.

Puigdemont’s reactie op het oordeel van de magistraten was dat ‘Spanje blijft proberen de verkiezingsuitslag te negeren’. Dit zei hij op een nieuwjaarsreceptie van de partij N-VA in het Belgische LEnnis, waar hij gastspreker was. De Catalaan riep daar opnieuw de Spaanse staat op om het hem en de Catalaanse parlementsleden niet onmogelijk te maken hem opnieuw als premier te benoemen. Hij is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als premier van de Noordoost-Spaanse regio. 

Volgens Puigdemont is er sprake van een ‘grote democratische abnormaliteit’ dat er opnieuw een obstakel wordt opgeworpen om te verhinderen dat het Catalaanse parlement een kandidaat voor het premierschap kan kiezen. Volgens hem blijft Spanje zo op nieuwe verkiezingen aansturen tot er een premier wordt benoemd die de centrale overheid wel bevalt. 

Puidemont vermeed in te gaan op of hij zal terugkeren naar Spanje. Wel heeft hij herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij alleen naar Spanje reist als hij harde garanties van de regering krijgt dat hij niet zal worden opgepakt. Maar uit alles blijkt dat de regering daar geen gehoor aan zal geven. In Barcelona is de Spaanse politie al dagen bezig het gebied rond het Catalaanse parlement nauwlettend in de gaten te houden. Men heeft daartoe zelfs de riolering rond het parlementsgebouw onderzocht. 

Dit vind je misschien ook leuk