Februari in Spanje begint zomers met recordhoge temperaturen

door admin
Februari in Spanje begint zomers met recordhoge temperaturen

De eerste dagen van de maand lagen de temperaturen 8 tot 10 graden hoger dan normaal. Waar in een stad als Valladolid in het Spaanse binnenland vorig jaar nog een dik pak sneeuw lag, flaneerden gisteren mensen in een aangenaam lentezonnetje. In het noordwesten van het land sneuvelden tijdens deze ‘veranillo’ enkele temperatuurrecords. In Cantabrië was het op verschillende plekken 27 graden en ook op de Balearen leek het wel zomer met een recordtemperatuur van ruim 27 graden in Palma de Mallorca.

‘Over het algemeen waren de temperaturen in deze eerste dagen van de maand op het niveau van de maanden april of mei. Enkele minimumtemperaturen kwamen zelfs overeen met temperaturen in de zomer, zoals het geval was in Castilla y León en in Galicië’, zegt Ruben del Campo van het Spaanse weerinstituut Aemet.

Op 14 meetstations van Aemet verspreid door het land werden recordhoge minimumtemperaturen gemeten. ‘In veel zones werd meer warmte geregistreerd dan tot nu toe mogelijk was in een februarimaand’, voegt Del Campo toe. Dit alles gebeurt na een zeer warm 2019, het zesde warmste jaar sinds men begon met registreren in 1965. 

Opvallend is ook dat de periode met zachte temperaturen al plaatsvindt aan het begin van de maand februari, terwijl de kans op zoiets doorgaans groter is aan het einde van de maand. 

Het wordt weer kouder

Vanaf woensdag 5 februari zal de temperatuur vooral in het noorden en noordoosten van Spanje wat dalen omdat de anitcycloon met warme lucht uit Noord-Afrika naar het noorden richting Groot-Brittannië trekt. Doorgaans is februari de koudste maand van het jaar met de meeste kans op ‘olas de frío’ ofwel koudegolven. Maar op dit moment is er volgens experts van Aemet en Meteosat in de verste verte geen intense kou of sneeuw te bekennen. 

De temperatuur in het noorden en noordoosten van het land daalt ook onder invloed vanwege een koudefront in de buurt van de Adriatische Zee. In het noorden van het land merkt men dat al op dinsdag en in het midden en zuiden van het land stemmen de temperaturen op woensdag weer meer overeen met wat normaal is voor een februarimaand. In San Sebastián daalde de maximumtemperatuur binnen één etmaal van 24 naar 13 graden Celcius.

Voorlopig is er weinig significante neerslag te verwachten, op wat lichte regen en of sneeuw na in het noorden van het land en in de Pyreneeën. Dat is slecht nieuws voor mensen die van kou en sneeuw houden en voor skigebieden die het van een flinke witte laag moeten hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk