Bende mensenhandelaren opgerold in Spanje

door admin
Bende mensenhandelaren opgerold in Spanje

Een vijftigtal migranten werd in de heetste zomermaanden gedwongen lange dagen in de felle Spaanse zon op het land te werken, zonder beschikking te hebben over voldoende drinkwater. De slachtoffers sliepen in een kleine industrieloods zonder enige sanitaire voorziening en kregen na het werk niets te eten. 

Het mensenhandelnetwerk is opgerold door agenten van de Ucrif van Sevilla, de Centrale Eenheid voor Illegale Migratienetwerken en Documentvervalsing, dat onderdeel is van de Spaanse Nationale Politie, en de Provinciale Brigade voor Vreemdelingenzaken en Grenzen van Córdoba. De 29 aangehouden criminelen zijn net als hun slachtoffers van Zuid-Amerikaanse afkomst. 

Mensonterende omstandigheden

Het onderzoek naar het mensenhandelnetwerk ging van start nadat de Arbeidsinspectie in januari en februari van dit jaar getuigenverklaringen had verkregen van een aantal van de migranten. In deze verklaringen brachten de dagloners de mensonterende werkomstandigheden op de sinaasappelplantages aan het licht. Vanuit de industrieloods werden ze dagelijks in een busje dat geschikt is voor maximaal acht passagiers, met vijftien mensen tegelijk naar de plantage gebracht, waarbij zelfs mensen in de kofferbak werden vervoerd. 

Uitdrogingsverschijnslelen en flauwtes

Het politieonderzoek richtte zich op plantages in Córdoba en Sevilla, waar de verdachten hun bedrijven runden en waarvoor ze de migranten naar hun willekeur inzetten. De slachtoffers waren met het vooruitzicht op een waardige baan en goede leefomstandigheden naar Spanje gelokt, maar eenmaal aangekomen bleek van deze belofte geen sprake te zijn. Vanaf het middaguur tot zonsondergang werden de migranten in de heetste maanden van het jaar aan het werk gezet, zonder drinkwater of eten. Volgens het onderzoeksrapport van de politie, leidde deze erbarmelijke situatie ertoe dat veel van de migranten uitdrogingsverschijnselen kregen en flauwvielen. 

Afgezien van de verantwoordelijkheid voor de mensonterende arbeids- en verblijfsomstandigheden, pleegden de uitbuiters fraude bij de Seguridad Social en betaalden zij de dagloners een nog lager loon dan gebruikelijk is voor het werk zij deden. De daders zijn aangehouden wegens verdenking op mensenhandel en uitbuiting, valsheid in geschrifte, delicten tegen de Seguridad Social, delicten tegen het werknemersrecht, delicten tegen het migrantenrecht en het bevorderen van clandestiene migratie. De afronding van het politieonderzoek viel op 18 oktober samen met de Europese Dag tegen de Mensenhandel. 

Dit vind je misschien ook leuk