Stevent Spanje af op nieuwe Staat van Alarm mét thuisblijfplicht?

door admin
Stevent Spanje af op nieuwe Staat van Alarm mét thuisblijfplicht?

Het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Spanje blijft stijgen. Tot eind oktober zijn er 1,185 miljoen Spanjaarden besmet met Covid-19 en zijn er 35.878 mensen in Spanje overleden aan het virus. Diverse regio’s – zoals die van Asturië – en gemeentes in Spanje overwegen het opleggen van een thuisblijfplicht voor hun inwoners. In dat geval zal de Staat van Alarm, die op 25 oktober werd afgekondigd, moeten worden vervangen. Deze biedt juridisch gezien namelijk geen mogelijkheid om een thuisblijfplicht op te leggen. Toch is dit volgens experts wel het beste.  

Thuisblijfplicht in Frankrijk en Engeland

Elders in Europa worden diverse opties toegepast als het gaat om zogenaamde lockdowns. In Frankrijk geldt sinds afgelopen vrijdag opnieuw een lockdown, de scholen in het land blijven wel open. Mensen mogen alleen voor ‘essentiële activiteiten’ naar buiten. Engeland gaat voor de tweede keer volledig in lockdown. Alle niet-essentiële winkels en horeca gaan vanaf donderdag dicht en alle niet-noodzakelijke reizen worden verboden. Ziekenhuizen, supermarkten en scholen blijven vooralsnog open. Inwoners mogen hun huis alleen om noodzakelijke redenen verlaten.

Gedeeltelijke lockdown in Duitsland, België en Nederland

In Duitsland kondigde Merkel woensdag een gedeeltelijke lockdown aan. Duitse horeca, sportscholen en theaters gaan zeker een maand dicht. Duitse scholen blijven wel open. Nederland is iets soepeler; twee weken geleden moest de horeca sluiten en werden sociale samenkomsten beperkt. Scholen en winkels in Nederland zijn nog wel open. België ging wel over op een strenge lockdown. De horeca moest twee weken geleden al sluiten, nu moeten alle niet-essentiële winkels en vakantieparken dicht, sociale contacten worden verder beperkt en thuiswerken wordt verplicht. Vooralsnog blijven de scholen wel geopend.

Hoe waarschijnlijk is een thuisblijfplicht in Spanje?

Minister Illa van Volksgezondheid liet vrijdag weten dat een thuisblijfplicht voorlopig niet zal worden opgelegd in Spanje. Hij verwacht dat de maatregelen die autonome regio’s binnen de huidige Staat van Alarm kunnen opleggen – de perimetrale afsluitingen, de avondklok en het beperken van samenkomsten – voldoende zullen zijn om het hoofd te bieden aan de tweede coronagolf.

Overheid werkt aan nieuwe opzet van Staat van Alarm

Illa laat weten dat als de Staat van Alarm met een half jaar wordt verlengd tot 9 mei er voldoende mogelijkheden zijn voor Spaanse autonome regio’s om ervoor te zorgen dat de coronacijfers stabiliseren en uiteindelijk dalen. Toch schreef de Spaanse krant El Español in het weekend dat de Spaanse overheid werkt aan een opzet voor een nieuwe Staat van Alarm waarin een thuisblijfplicht kan worden opgelegd. Of deze ook daadwerkelijk zal worden gerealiseerd, zal de komende tijd leren.

Dit vind je misschien ook leuk