Spanje begint het nieuwe jaar kouder en witter dan normaal

door admin
Spanje begint het nieuwe jaar kouder en witter dan normaal

Op maandag blijft de weerwaarschuwing in 29 provincies van kracht. Het slechte weer maakte dat de zoektocht naar een 60-jarige wegwerker moest worden gestaakt. De man maakte de weg sneeuwvrij toen hij op de bergpas San Isidro, Asturië, onder een lawine werd bedolven. 

Sneeuwgrens tussen 300 en 700 meter 

In de noordelijke helft van het schiereiland ligt de sneeuwgrens tussen 300 en 500 meter, en in de zuidelijke helft is dat tussen 500 en 700 meter. De dagtemperaturen blijven op een lichte daling na, bijna onveranderd, in het binnenland vriest het overwegend. Aan de Cantabrische kust is er sprake van golfslag en zware deining. Het is veelal bewolkt en er vallen buien.

Winters ongemak

De week van Driekoningen staat in het teken van lage temperaturen en het risico op sneeuwval. In Madrid wordt zelfs historisch zware sneeuwval verwacht, die het verkeer op de wegen van deelregio Madrid kan ontregelen, zeker op de wegen naar skigebied Navacerrada, waar het verkeer door de grote toestroom van mensen zondag volledig vastliep. De Guardia Civil heeft de wegen onmiddellijk afgezet toen alle parkeerplaatsen vol waren.

Zaterdag moesten in totaal 350 buspassagiers worden geëvacueerd omdat de bussen vertraging hadden. Die konden, omdat er zoveel verkeer was op de weg, niet bij de reguliere bushaltes komen. In Navacerrada moesten de hulpdiensten ook een 36-jarige vrouw redden, die ernstig gewond raakte toen haar slee een boom raakte.

Ook bleven zeker drie bergpassen in La Rioja, vijf in Cantabrië, acht in Baskenland en vijf in Asturië afgesloten voor het verkeer.

Dit vind je misschien ook leuk