Spaanse regio’s willen geen reisbeperking voor gevaccineerden

door admin
Spaanse regio’s willen geen reisbeperking voor gevaccineerden

Totdat de staat van alarm is opgeheven mag er bijvoorbeeld niet van de ene naar de andere autonome regio worden gereisd en moet iedereen zijn mondkapje dragen en afstand houden. Ook wanneer mensen al zijn gevaccineerd. Met de reisbeperking zijn enkele Spaanse regiopresidenten het eens, zo schreef de Spaanse omroep La Sexta eerder deze week op de website.

Verzet tegen reisbeperking Spaanse regering

De regiopresidenten van Galicië en Andalusië zijn van mening dat wanneer mensen volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19, zij zich wel door heel Spanje zouden moeten kunnen bewegen. Dit ondanks het feit dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de aanname dat geïmmuniseerde mensen het virus niet over kunnen dragen.  

Andalusië wil niet wachten 

Juanma Moreno, de president van Andalusië vindt niet dat de Spanjaarden zouden moeten wachten totdat 80 procent van het Spaanse volk is gevaccineerd. Hij dringt er, samen met zijn collega uit Galicië, bij andere regio’s op aan in te gaan tegen deze beperkingen.

Inzetten digitale groene kaart tussen Spaanse regio’s

Moreno sprak al met de regiopresident van Murcia over een QR-code die mensen kunnen tonen, waarin staat dat zij volledig zijn ingeënt. Núñez Feijóo van Galicië liet weten dat digitale groencertificaat waarover binnen Europe overeenstemming is bereikt, zich hiervoor perfect kan lenen.

Europese Unie akkoord digitale groencertificaat

Eerder bereikten de 27 lidstaten van de Europese Unie een akkoord over het digitale groencertificaat (Digital Green Certificate). Ondanks dat de EU het reizen wil stimuleren, voornamelijk om het toerisme te ondersteunen, betekent het hebben van zo’n kaart geen carte blanche om vrij door Europa te reizen.

Europese landen mogen namelijk zelf aanvullende maatregelen of beperkingen opleggen aan reizigers die met het digitale groencertificaat hun land binnenkomen. De Spaanse regering liet echter op 18 april weten geen quarantaine of PCR-test te verplichten voor buitenlandse toeristen.

Dit vind je misschien ook leuk