Optimisme van Spanjaarden om klimaatverandering te stoppen stijgt

door admin
Optimisme van Spanjaarden om klimaatverandering te stoppen stijgt

Uit een onderzoek, dat wereldwijd is uitgevoerd, blijkt dat 66% van de ondervraagde Spanjaarden gelooft op tijd te zijn om de opwarming van de aarde in te dammen, 28% denkt dat ‘het te laat is’.

Een jaar geleden was 53% optimistisch en zag 44% het somber in; dat betekent dat 38% van de Spanjaarden het nu gunstiger inziet dan vorig jaar. Het onderzoek is in 34 landen uitgevoerd door WWS (Win Worldwide Survey). In Spanje is het veldwerk uitgevoerd door Instituto DYM. 

Spanje op de vijfde plaats

Van de 34 landen staat Spanje op een gedeelde vijfde plaats als het gaat om de overtuiging dat er nog tijd is om de klimaatverandering te beteugelen, Spanje komt met 66% achter China (81%), Brazilië (73%), de Verenigde Staten (70%) en Kroatië (67%), en staat gelijk met Ierland. De Denen zijn hekkensluiter: slechts 9% gelooft dat er nog tijd is om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Wereldwijd beschouwt 85% van de bevolking de klimaatverandering als een bedreiging, met bijzondere aandacht voor de regio’s Azië-Stille Oceaan (87%) en Amerika (87%), gevolgd door Europa (84%) en Afrika (79%) en, op de laatste plaats het Midden-Oosten en Noord-Afrika (74%).

Spaanse jongeren pessimistischer

Uit de enquête blijkt dat jongeren tussen 18 en 24 jaar de meest pessimistische Spanjaarden zijn (41% denkt dat er geen weg terug is), terwijl 65-plussers en de groep tussen 55 en 64 jaar, met respectievelijk slechts 27% en 17% negatieve meningen, het meeste vertrouwen hebben in een omslag.

Bezorgdheid over opwarming

De opwarming van de aarde is een punt van zorg. 86% van de Spanjaarden ziet dit als een ‘ernstige bedreiging voor de mensheid’, dat is 2% minder dan vorig jaar, terwijl 11% geen grote risico’s ziet. Naar geslacht zijn er geen verschillen, naar leeftijd neemt de bezorgdheid toe bij ouderen; 90% ondervraagden in de leeftijdsgroep 55+ is bezorgd, bij jongeren tot 34 jaar ligt het rond 80%.

Bijdrage

86% van de Spanjaarden is van mening dat  ‘individuele acties kunnen bijdragen om het milieu te verbeteren’. Dat geldt vooral voor ouderen: 92% van de 65-plussers 92% deelt deze mening, bij jongeren tot 24 jaar is dit 71%. Ook geven drie van de vier Spanjaarden toe dat zij wel ‘duurzamer’ zouden willen leven, maar dat het vaak moeilijk is om ‘de nodige veranderingen’ in gedrag door te voeren, ook al vinden zij klimaatverandering een ernstig probleem.

De meerderheid van de ondervraagden, 68%, is van mening dat ‘de echte inspanningen’ op het gebied van duurzaamheid en milieu moeten worden geleverd door bedrijven en de overheid, in plaats van door individuen. 29% is het hier niet mee eens. Meer mannen (71%) dan vrouwen (64%) vinden dat bedrijven en overheden het voortouw moeten nemen. Jongeren delen deze mening meer dan ouderen.

Dit vind je misschien ook leuk