Schadelijke stoffen en zure regen bewegen van La Palma richting Spaans vasteland

door admin
Schadelijke stoffen en zure regen bewegen van La Palma richting Spaans vasteland

Lava is niet het enige gevaar van de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma, de Spaanse weerdienst Aemet houdt ook rekening met de mogelijkheid dat op de meest bergachtige Canarische zure regen kan gaan vallen, ook een gevolg van de uitbarsting van de vulkaan. 

Woordvoerder van Aemet, Rubén del Campo, verklaarde dat modellen van de verspreiding van verontreinigende stoffen door de vulkaan worden gekoppeld aan meteorologische modellen om zo ‘deze mogelijkheid met grotere nauwkeurigheid te beoordelen’ en voegde eraan toe dat ‘het niet onmogelijk is’ dat de zure regen, veroorzaakt door de uitstoot van de vulkaan op La Palma, het noorden en oosten van de meer bergachtige Canarische Eilanden bereikt om daarna Andalusië te bereiken.

Geen gevaar volksgezondheid

In ieder geval zou deze regenval zwak en verspreid zijn, want “we verwachten geen grote hoeveelheden regen in deze gebieden”, vertelde Del Campo aan de Spaanse nieuwsdienst Efe. Afhankelijk van de ontwikkelingen is er een kleine kans dat de zure regen in de loop van ‘donderdagnacht of vrijdag’  de genoemde gebieden bereikt.

Metingen

Het Aemet heeft dinsdag in het atmosferisch onderzoekscentrum van Izaña, op Tenerife, zwaveldioxide gemeten met pieken tot 20 deeltjes per miljard. Dat is op een hoogte van 2.371 meter tot 400 keer boven de ‘normale waarde’ in het gebied,. Del Campo zei in ieder geval dat deze concentratie ‘geen gevaar voor de gezondheid oplevert’.

Op basis van simulaties van het verspreidingsmodel voor verontreinigende stoffen bestaat de mogelijkheid dat de uitstoot van de vulkaan op 3.000 meter hoogte zich in de loop van de dag naar het oosten of noordoosten begint te verplaatsen en donderdag het noorden van Tenerife kan bereiken, hoewel het grootste deel naar het oostelijk deel van La Palma en de oceaan zal trekken.

Wat lager, op 1.500 meter, wijst de emissietrend op een beweging naar het zuiden en zuidwesten om donderdag naar het zuidoosten te draaien en de eilanden El Hierro, La Gomera en Tenerife te bereiken. Op 5.000 meter is geen mengsel van verontreinigende stoffen waargenomen. 

Copernicus

Het Europese Copernicus-systeem voorspelt de komst van zwaveldioxide naar het schiereiland op vrijdagochtend, die vanuit het oosten binnenkomt en zich verspreidt naar Noord-Afrika en de eilanden in de Middellandse Zee. Via de Valenciaanse Gemeenschap en Murcia dringen de stoffen Spanje binnen en zullen vervolgens andere gebieden van Spanje treffen, zoals Andalusië en de Balearen.

Ook de wetenschappers van de Copernicus Atmospheric Monitoring Service verzekeren dat de toxische stoffen geen gezondheidsrisico voor de bevolking vormen, omdat de concentratie bij aankomst heel laag is. De kans op schadelijke effecten voor het eiland La Palma is groter, vooral als de lava de zee bereikt. Op dat moment zullen er vrij veel schadelijke gassen vrijkomen, zoals zwaveldioxide. Meteorologen sluiten de mogelijkheid van zure regen in dit gebied uit. De overheersende winden op de Canarische Eilanden zijn de passaatwinden, die niet bevorderlijk zijn voor neerslag.

Dit vind je misschien ook leuk