Wereld Galgo Dag op 1 februari

door admin
Wereld Galgo Dag op 1 februari

Jaarlijks worden na het jachtseizoen zo’n 50.000 galgo’s in de steek gelaten, stellen dierenrechtenorganisaties in Spanje. Wereld Galgo Dag is dan ook gepromoot door verenigingen van vrienden van de windhonden. Zij proberen het grote publiek bewust te maken van de mishandeling die deze dieren ondergaan. Daarbij proberen ze de dieren een tweede kans te geven door ze te redden en ter adoptie als huisdier aan te bieden.

Bekijk ook: Einde Spaans jachtseizoen is begin van ellende voor jachthonden

Galgo’s en podencos

De galgo is een van de hondenrassen in Spanje die het meest lijdt onder de mens. Een ander hondenras dat het in Spanje zwaar te verduren heeft, is de Spaanse podenco. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s en podenco’s een cruciale rol in veel Spaanse plattelandsgemeenschappen. Hier is een groot deel van de bevolking ‘galguero’ (jager) is.

Wegwerpartikel

Als het jachtseizoen voorbij is en de galgo’s niet langer ‘van nut’ zijn, worden de windhonden als een wegwerpartikel afgedankt. Dat betekent in de praktijk dat ze in de steek worden gelaten of worden gedood, soms pas na een lange lijdensweg. Jagers ontkennen dat zij hier verantwoordelijk voor zijn.

Veel windhonden worden aan hun lot overgelaten of naar een asiel of dodingsstation gebracht. Hier worden ze in veel deelstaten, met ruimte gebrek als reden, na tien dagen gedood. Daarvoor zitten ze meestal uitgehongerd en eenzaam in de troosteloze, kille kooien op hun dood te wachten. Dierenactivisten en medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke galgo’s te redden.

Opgehangen aan bomen

Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten. Hier hebben ze geen kans om te overleven en wacht ze een hongerdood. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op sadistische wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken. Dit leidt tot een langzame en wrede dood.

Gewelddadige trainingsmethodes

Afgezien van de fase na het jachtseizoen is het leven als jacht- of renhond in Spanje ook erg hard. De gehanteerde trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van ze. Vaak is er sprake van geweld om de dieren tot hun activiteiten te dwingen. Een voorbeeld van zo’n trainingen is dat de hond vastgebonden wordt aan de achterkant van een auto, gedwongen om achter de auto aan te rennen terwijl deze rijdt. Op deze wijze worden ze getest op uithoudingsvermogen en snelheid en worden ze hierop getraind.

Wil je een galgo adopteren, kijk dan hier en hier voor Nederland en hier of hier voor België.

Lees ook: Februari, de schrik voor duizenden Spaanse jachthonden

Dit vind je misschien ook leuk