Calima met modderregen en slechte lucht terug in Spanje

door admin
Calima met modderregen en slechte lucht terug in Spanje

De’Calima’ die een week geleden over Spanje trok en het land oranjebruin kleurde, stond niet op zichzelf. Een Atlantische storm voegt zich op donderdag bij een nieuwe stofwolk uit de Sahara. Dit resulteert in modderregens in bijna heel Spanje. De stofwolk trekt vanuit het zuiden van Spanje richting het noordoosten en houdt langs de Spaanse oostkust nog aan tot zondag.

Meest getroffen gebieden

De door dit meteorologische fenomeen meest getroffen gebieden zijn Andalusië, Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap. Het Spaanse weeragentschap AEMET heeft tegelijkertijd waarschuwingen gegeven voor aanhoudende en intense regenval en kustverschijnselen.

Voor Almería en Málaga geldt een oranje waarschuwing. Hier kan in 12 uur tijd 80 liter neerslag per vierkante meter vallen.

Een gele waarschuwing is actief voor Murcia, Cádiz, Huelva, Sevilla, Ceuta, Alicante, Valencia, Castellón, Albacete, Tarragona en Teruel. Daar is meer dan 10 liter per vierkante meter in één uur tijd te verwachten.

Calima minder heftig

Deze nieuwe calima arriveert in Spanje voortgestuwd door zuidelijke winden. Die tillen het zand in de Sahara op en transporteren dit over de Middellandse Zee tot in Spanje. Meteorologen verwachten echter dat het fenomeen zich minder extreem zal manifesteren dan vorige week.

Bekijk ook: De positieve kant van de Saharastorm voor Spanje

De modderregens vallen vooral in het binnenland, met gevolgen voor Madrid, Teruel, Albacete en Cáceres. In het zuiden trekken ze door de provincies Granada en Almería. Naarmate het weekend nadert, verdwijnen de regens in hetzelfde tempo als de Saharastof.

Luchtkwaliteit

De komst van deze nieuwe massa Afrikaans stof zal de luchtkwaliteit verslechteren in alle gebieden waar deze doorheen trekt, dus het wordt aanbevolen om een ​​ffp2-masker te dragen. Op de animatie in deze tweet van @CopernicusEU is precies te zien hoe de massa lucht met Saharazand over Spanje trekt. 

Bekijk ook: Wat zijn de mogelijke gezondheidsschades van Saharazand?

Dit vind je misschien ook leuk