Spaanse golfsector nog niet levensvatbaar op lange termijn

door admin
Spaanse golfsector nog niet levensvatbaar op lange termijn

De IE University uit Segovia presenteerde onlangs enkele cijfers over het golftoerisme in Spanje. De universiteit deed onderzoek naar deze specifieke sector samen met de koninklijke Spaanse golffederatie (RFEG) en de nationale vereniging van golfterreinen (AECG).

Golfsector brengt jaarlijks ruim 11 miljard euro naar Spanje

De golftoerist zorgt voor een extra inkomen voor Spanje van bijna 11,2 miljard euro per jaar. Het golftoerisme is verantwoordelijk voor de creatie van 121.393 zowel directe als indirecte banen. 95 procent van deze werknemers heeft zelfs een contract voor onbepaalde tijd en veel van hen werken fulltime.

Golfsector mooie aanvulling op buitenlandse toeristen in de zomer

Hoewel deze sport jaarlijks dus veel toeristen naar Spanje trekt, is de komst van dit type toeristen wel seizoensafhankelijk. De piek van het golfseizoen ligt in de lente en in de herfst. Een mooie tegenhanger van de grote stroom buitenlandse toeristen die voornamelijk in de zomer naar Spanje komen voor een strandvakantie.

Golftoerist op veel vlakken anders dan doorsnee toerist

Niet alleen het doel waarvoor golftoeristen naar Spanje komen wijkt af van de gemiddelde buitenlandse toerist. De verblijfperiode van buitenlanders die in Spanje komen golfen is met gemiddeld 11,9 dagen vaak langer dan de gemiddelde verblijfsperiode van 7,4 dagen. Wellicht minder verrassend, maar ook het inkomensniveau van de golftoerist ligt hoger dan die van de gemiddelde buitenlandse toerist.

Spaanse golfsector niet financieel levensvatbaar op lange termijn

Voorzitter Nigorra van de Spaanse associatie van golfterreinen laat wel weten dat het de sector ontbreekt aan financiële levensvatbaarheid. Meer dan 40 procent van de golfbanen in Spanje is namelijk onvoldoende duurzaam volgens hem. Daarom heeft hij verzocht om een ​​andere fiscale behandeling door een verlaging van de btw tot 10% te eisen en duurzamere kadastrale taxaties die de IBI verlagen.

Golftoerist belangrijk voor andere sectoren in Spanje

Als argument hiervoor betuigt Nigorra dat de komst van golftoeristen ook voordelig is voor de sectoren die in eerste instantie niets met de sport te maken hebben. Elke één op de acht euro die door golfers wordt gespendeerd, komt ten goede aan andere sectoren. Ongeveer de helft van de uitgaven wordt bijvoorbeeld besteed aan overnachtingen en in restaurants.

Dit vind je misschien ook leuk