Hevige regen en dreigende overstromingen voor Spaanse oostkust

door admin
Hevige regen en dreigende overstromingen voor Spaanse oostkust

Het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) handhaaft het gele alarm dat deze woensdag is geactiveerd vanwege het risico van zware regenval en stormen in Andalusië, Aragon, Castilla-La Mancha, Catalonië, Extremadura en de Valenciaanse Gemeenschap.

Bovendien wordt eind van de middag het oranje alarm (aanzienlijk risico) geactiveerd in de Balearen, waar tot 50 liter neerslag per vierkante meter wordt verwacht op de eilanden Ibiza en Formentera.

Aemet-woordvoerder, Rubén del Campo, meldt dat er in de avond en nacht van vandaag, woensdag, ook overvloedige regen wordt verwacht in de centrale zone, de zuidelijke helft en het Middellandse Zeegebied, waar zich vooral in het binnenland 15 tot 20 liter water per vierkante meter zou kunnen ophopen.

Bekijk ook: Laatste week van Spaanse zomer start met buien en onweer

De meest intense regenval op het schiereiland wordt echter verwacht in de Valenciaanse Gemeenschap, waar in slechts een uur tijd tussen de 30 en 35 liter regenwater per vierkante meter kan worden opgevangen. Daarom wordt in dit gebied gewaarschuwd voor het gevaar op overstromingen. De kans is groot dat de zware regenval gepaard gaat met onweer, vooral op woensdagavond, met kans op hevige windstoten en hagelbuien.

Donderdag

Voor donderdag, kondigt Aemet aan dat onstabiel weer het Middellandse Zeegebied blijft overheersen, vooral in de Valenciaanse gemeenschap, de regio Murcia en de Balearen. Met lokaal sterke of zeer sterke buien.

Vrijdag

Op vrijdag, de eerste dag van de herfst, zullen de stormen in de noordelijke helft van Spanje toenemen, vooral in Navarra, La Rioja, Aragón en Catalonië en is het mogelijk dat in het weekend de regens en krachtige buien aanhouden in dat gebied en in de oosten van het schiereiland. In die gebieden gaat de temperatuur duidelijk omlaag.

Zaterdag

Vanaf zaterdag voorspelt Aemet plaatselijk intense regenbuien in de Canarische archipel, die vooral de westelijke eilanden en Gran Canaria zullen treffen en gepaard kunnen gaan met zeer sterke windstoten in de berggebieden.

Mogelijk tropische cycloon

Del Campo meldde verder dat deze neerslag wordt geassocieerd met een tropische golf die zich vanuit het binnenland van het Afrikaanse continent naar de westkust verplaatst. Het is mogelijk dat deze in de komende vijf dagen zal intensiveren tot een tropische cycloon. De Aemet-woordvoerder benadrukte wel dat voorspellingen als deze onderhevig zijn aan veel onzekerheden. 

Dit vind je misschien ook leuk