Atlantische storm brengt regen en wind naar Spanje in laatste dagen van 2022

door admin
Atlantische storm brengt regen en wind naar Spanje in laatste dagen van 2022

Hoewel de temperaturen licht zijn gedaald, is het over het algemeen nog altijd 5 a 10 graden warmer dan wat normaal is voor deze periode van het jaar. Toch wordt vanaf woensdag in delen van Galicië, Extremadura, Asturië en de Canarische eilanden behoorlijk wat regen verwacht.

Meest extreme weer verwacht op Canarische eilanden

Woensdag 28 december is code geel afgegeven langs de kust van Galicië vanwege behoorlijke rukwinden. De Spaanse weerdienst verwacht hier gemiddeld windkracht 7. Op de Balearen is code geel afgegeven vanwege dichte mist. Voornamelijk de Canarische eilanden krijgen te maken weer extreem weer. Code geel geldt de hele dag voor alle eilanden wegens hevige wind tot 100 km/uur die vooral op de westelijke eilanden kan zorgen voor behoorlijk hoge golven.

Mondkapjes aanbevolen op Canarische eilanden

Ook wordt er op alle eilanden gewaarschuwd voor een slechte luchtkwaliteit en verminderd zicht door woestijnstof dat over de eilanden trekt. Soms kan het zicht zelfs minder zijn dan 1.500 meter. Dit kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid, vandaar dat het dragen van mondkapjes wordt aanbevolen.

Op donderdag 29 december zijn de weeralarmen vooralsnog verdwenen. Wel trekt de regen vanuit Galicië en Asturië langzaam over de rest van Spanje. Regen wordt op deze dag dan ook verwacht in het noorden van Madrid, Castilië-La Mancha en Cantabrië. Zelfs in het westen van Andalusië kan lokaal een bui vallen.  

Oudejaarsdag verdrijft regen uit Spanje

Op vrijdag 30 december geldt langs de gehele Galicische kust wel weer code geel vanwege harde wind. In het noorden en midden van Spanje zal de zon zich amper laten zien en wordt behoorlijk wat regen verwacht. Op oudejaarsdag lijkt het regenfront zich weer terug te trekken en lijkt alleen Galicië hier nog mee te maken te hebben.

Het Aemet blikt kort vooruit op de eerste dagen van 2023. Het nieuwe jaar lijkt vooralsnog nat van start te gaan met grote regenfronten in de eerste paar dagen van het nieuwe jaar.

Dit vind je misschien ook leuk