Honderdduizenden mensen de straat op in Madrid voor publieke gezondheidszorg

door admin
Honderdduizenden mensen de straat op in Madrid voor publieke gezondheidszorg

Honderdduizenden mensen zijn zondag massaal de straten van Madrid op gegaan. Zij demonstreerden tegen de afbraak van de publieke gezondheidszorg in de Spaanse hoofdstad en eisten dat de regionale president, Isabel Díaz Ayuso, luistert naar de eisen van gezondheidswerkers en inwoners van de regio om de ‘ontmanteling’ van de eerstelijnszorg een halt toe te roepen. Ook in andere Spaanse plaatsen werd op kleinere schaal geprotesteerd tegen de afbraak van de gezondheidszorg.

De regeringsdelegatie in Madrid schat het aantal deelnemers op 250.000, terwijl de organisatoren de opkomst op een miljoen schatten. Met deze cijfers zou de verwachte opkomst hoger zijn dan bij de vorige demonstratie op 13 november. 

Betrokkenheid

Het evenement werd georganiseerd door inwoners van de regio en werd gesteund door meer dan 74 maatschappelijke organisaties. Naast onder meer buurtgroepen, vakbonden, linkse politieke partijen, gezondheidsverenigingen en werknemersplatforms betuigden ook culturele figuren als Rozalén, Carlos Bardem, Luis Pastor, Juan Echanove, Juan Diego Botto, Alberto San Juan en Antonio de la Torre hun steun.

Het protest werd bijgewoond door de hoofden van de vakbonden UGT en CCOO, evenals de woordvoerders van de parlementaire fracties in de assemblee van Madrid en de gemeentelijke fracties van PSOE, Unidas Podemos en Más Madrid.

De demonstranten riepen om het aftreden van Ayuso en de minister van Volksgezondheid, Enrique Ruiz Escudero, omdat zij ‘meer dan een miljoen Madrilenen zonder arts en kinderarts in de eerstelijnszorg’ lieten zitten.

Onder het motto ‘Madrid staat op en eist volksgezondheid en oplossingen voor het plan voor eerstelijnszorg’ begon de demonstratie om 12.00 uur met colonnes die oprukten vanuit Nuevos Ministerios (noord), Plaza de España (west), Hospital de La Princesa (oost) en Legazpi (zuid), om uit te komen op Plaza de Cibeles.

Meer middelen voor gezondheidszorg
De secretaris-generaal van UGT-Madrid, Marina Priero, heeft tijdens haar aanwezigheid bij de mars geëist dat de regering van Isabel Díaz Ayuso materiële en personele middelen ter beschikking stelt van het Madrileense openbare gezondheidsstelsel om het recht op gezondheid van de burgers te garanderen, en dat de ambulante spoeddiensten, de thuiszorg en de zorg op het platteland worden heropend.

De secretaris-generaal van vakbond CCOO in Madrid, Paloma López, eiste dat de Gemeenschap van Madrid een absoluut’ ander gezondheidsbeleid voert en geen overheidsgeld aan particuliere ziekenhuizen besteedt.

De conservatieve partij PP benadrukte dat de autonome regio Madrid de gezondheidszorg zal blijven verbeteren, ondanks het ‘geschreeuw’ en de ‘pogingen om spanning op te wekken’ van links. We zitten met een aanzienlijke verschuiving van overheidsgeld naar particuliere ziekenhuizen en dat kan niet. We hebben een heel ander beleid nodig, waarbij geld weer wordt geïnvesteerd in de gezondheidszorg. Gezondheidszorg moet weer bereikbaar zijn voor iedereen, niet alleen voor hen die particuliere gezondheidszorg kunnen betalen.

Staking

Deze demonstratie is ter ondersteuning van gezondheidswerkers. Op 21 november begonnen 4.240 huisartsen en 720 kinderartsen in de eerstelijnszorg met een staking voor onbepaalde tijd. Zij protesteren tegen de nieuwe reorganisatie van het zorgmodel voor spoedgevallen buiten het ziekenhuis.
De regionale regering spreekt van een ‘politieke staking’. Zij beschuldigt de gezondheidswerkers van een gebrek aan wil om afspraken te maken om de staking te ‘verlengen’ tot de verkiezingen. De demonstratie, gaat volgens regionale minister Enrique Ruiz Escudero, ‘niet over de volksgezondheid’ maar op over andere onderwerpen.

Terug naar de basis

In deze context roepen de organisatoren van de demonstratie op tot het herstel van ‘de essentie’ van de eerstelijnszorg, de ‘centrale as’ van het openbare gezondheidsstelsel. Deze bestaat uit gezondheidsbevordering, ziektepreventie, participatie van de gemeenschap en levenslang toezicht op de patiënt en het gezin. Daarmee kan het aantal spoedbezoeken, ziekenhuisopnames en sterfgevallen met 30% verminderen’.

Tegelijkertijd eisen zij een toename van het personeelsbestand in alle categorieën van de gezondheidszorg. Daarbij horen ‘fatsoenlijke en stabiele contracten die de uittocht van professionals’ naar andere gemeenschappen en landen voorkomt. Ook wijzen zij erop dat 600.000 volwassenen in Madrid geen arts toegewezen hebben gekregen en 212.000 kinderen geen kinderarts.

Haaks op mening regionale overheid

Bronnen van de regionale overheid wijzen erop dat Madrid de regio is met de grootste dekking per uur in de eerstelijnszorg in de openbare gezondheidszorg. Bovendien bedraagt de gemiddelde wachttijd voor eerstelijnszorg in de openbare gezondheidszorg de helft van het nationale gemiddelde. Ook heeft ‘Madrid het beste ziekenhuisnetwerk met 35 openbare ziekenhuizen die internationale een maatstaf zijn en werken de modernste en meest complete apparatuur van Europa’.

De bronnen benadrukken ook dat de regio toonaangevend is op het gebied van transplantaties en een pionier op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Er worden de meest geavanceerde behandelingen toegepast, de wachtlijsten behoren tot de laagste van Spanje en het ministerie van Volksgezondheid werkt eraan om deze lijsten verder te verkorten.

Bovendien is meer dan 200 miljoen euro uitgetrokken voor het plan voor eerstelijnszorg. De salarissen zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 3.800 euro gestegen voor huisartsen en met 3.300 euro voor kinderartsen. 

Dit vind je misschien ook leuk