Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië

door admin
Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië

Nadat je culturele hoogtepunten hebt gezien in steden als Granada, Córdoba, Sevilla en Málaga, wil je wellicht ‘ontsnappen’ naar de natuur. Met een mild klimaat het hele jaar door, is Andalusië de perfecte bestemming voor buitenactiviteiten, van wandelen en fietsen tot watersporten en strandontspanning. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de beste natuurlijke omgevingen die je kunt ontdekken in Andalusië, van de bergen van de Sierra Nevada tot de Costa del Sol.

Sierra Nevada-gebergte

Enkele bergen in de Sierra Nevada horen bij de hoogste op het vasteland van Spanje, met de Mulhacén als hoogste (3.478m). Het indrukwekkende landschap biedt het hele jaar rond tal van mogelijkheden voor buitensportenthousiastelingen. In de winter is de Sierra Nevada een van de beste plekken om te skiën en snowboarden in Europa, met meer dan 100 kilometer aan skipistes en pistes. Maar ook in de zomer biedt de Sierra Nevada volop mogelijkheden voor avontuur, met wandel- en mountainbikeroutes die door het ruige terrein slingeren.

Een van de populairste wandelingen in de Sierra Nevada voor echte fanatiekelingen is de klim naar de top van Mulhacén. Deze uitdagende wandeling duurt ongeveer 8-10 uur heen en terug en vereist een goede conditie. Het uitzicht vanaf de top is echter de moeite waard. Op een heldere dag zie je de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust.

Voor degenen die wel willen wandelen, maar op een relaxte manier, zijn er vele andere opties in hetzelfde berggebied. Waar het landschap rond de toppen ruig en vrij kaal is, wordt het ronduit weelderig en lieflijk op de zuidflanken in de streek La Alpujarra. Ook bij de dorpen Qüejar Sierra en Monachil zijn bijzondere routes te ontdekken. Voor wie liever fietst dan wandelt, zijn er verschillende routes door de prachtige landschappen van de Sierra Nevada.

Costa del Sol

De Costa del Sol hoort bij de meest populaire toeristische bestemmingen van Spanje en dat is niet voor niets. Met meer dan 300 dagen zon per jaar en kilometers ongerepte stranden is dit stuk kustlijn de perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van de zon. Maar er is meer dan luieren op het strand of watersporten beoefenen.

Ook aan de Costa del Sol liggen talloze mogelijkheden om je stappendoel voor de dag eenvoudig te halen. Van slenteren over een fraai aangelegd kustpad (Senda Litoral), tot struinen over verschillende wandelpaden in de bergen met schitterende uitzichten op de Middellandse Zee. De variatie is eindeloos.

Zo heb je vast al gehoord van de Caminito del Rey, een van de beroemdste wandelingen in de regio. Het is een smal voetpad bevestigd aan de zijkant van een zeker 100 meter hoge klif in een spectaculair landschap.

Als watersport meer jouw ding is, zijn er tal van mogelijkheden langs de kust. Van windsurfen en kitesurfen tot paddleboarden en kajakken, er is voor elk wat wils. Voor een drastische verandering kun je overwegen een uitstapje te maken naar de Atlantische kust van Andalusië. Hier liggen eindeloze witte zandstranden en is de drukte minder massaal dan aan de Middellandse Zeekust. De stranden van Tarifa zijn vooral populair bij windsurfers en kitesurfers, dankzij de harde wind die hier als gevolg van de twee zeeën en klimaten (Atlantisch en Mediterraan) die elkaar hier ontmoeten bij elkaar komen altijd waait.

Natuurparken

Andalusië herbergt verschillende natuurparken, elk met zijn unieke landschappen en ecosystemen. Het nationale park Doñana is een van de beroemdste en uitgestrekte wetlandgebieden. Die trekken jaarlijks miljoenen (trek)vogels aan, waaronder flamingo’s en ooievaars. Het park herbergt ook verschillende bedreigde diersoorten, waaronder de Iberische lynx en de Spaanse keizerarend.

Het natuurpark Sierra de Grazalema is een andere populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Deze bergketen staat bekend om zijn kalksteenformaties, waaronder de beroemde Garganta Verde. Omdat het hier uitzonderlijk veel regent is het er erg groen. Wandelliefhebbers zullen dol zijn op de vele paden die door het park slingeren. Wie het fraaie landschap wil ervaren zonder zich daarvoor al te hard in te spannen: verschillende schilderachtige routes per auto of motor leiden er doorheen.

Een ander beschermd gebied met prachtige landschappen is Sierra de Cazorla. Het is de thuisbasis van een van de grootste bossen van Spanje en ligt in het noordoosten van Andalusië. Het park biedt diepe kloven, dichte bossen en kristalheldere rivieren. Met meer dan 2.000 kilometer bewegwijzerde paden is Sierra de Cazorla een paradijs voor wandelaars, met routes variërend van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende wandelingen. Voor buitenactiviteiten is het park ook een populaire bestemming. Je kunt er naar hartelust mountainbiken, bergbeklimmen, canyoning, raften, kajakken en vissen.

Rustige, sfeervolle accommodaties

Om bij te komen van de activiteiten tijdens je rondreis door Andalusië, kun je kiezen uit een groot aantal accommodaties om te overnachten zonder de luidruchtigheid van een Andalusische stad. Er zijn tal van aantrekkelijke en small-scale hotels gelegen in ‘haciënda’s’, ‘cortijos’ en molens met sfeer. Meestal hebben deze een tuin en een zwembad. Ga slapen met het geluid van krekels, word wakker met het getjilp van vogels of van een zonnestraal die door een spleet in de gordijnen piept. Geniet vervolgens van een heerlijk ontbijt in de tuin en het ultieme vakantiegevoel.

(PARTNER CONTENT)

Dit vind je misschien ook leuk