Nog steeds geen einde aan branden Valencia

door admin
Nog steeds geen einde aan branden Valencia

Volgens bronnen bij de brandweer is het vuur bij Andilla wel bijna onder controle en bluswerkzaamheden bij de brand bij Cortes de Pallàs worden geholpen door een matige oostenwind.

Op dit moment werken nog 1.800 personen om de vlammenzeeën onder controle te krijgen. De brandhaarden ontstonden beide door nalatigheid. Het plaatsen van zonnepanelen leidde tot de ramp bij Cortes de Pallàs en het vuur bij Andilla ontstond door het verbranden van tuinafval. Beide verantwoordelijken bevinden zich al in een juridisch proces.

Tot nu toe zijn al 45.000 hectaren verbrand. Volgens de Valenciaanse autoriteiten gaat het om een ‘ecologische ramp’ en staat de ‘Valenciaanse deelstaat in brand’.

De grote aswolk van de twee branden bereikte al de luchthaven El Prat in het noordelijker gelegen Barcelona en bedekte grote delen van de provincie Valencia.

Het Rode Kruis heeft 400 personen opgevangen op verschillende locaties, en verhoogde zondag nog het aantal beschikbare opvangplekken van 500 naar 900. 

De vlammen breidden zich in een moordend tempo uit dankzij de lage luchtvochtigheid (onder de 20 procent), de temperaturen rond de 40 graden Celcius en de harde westendwind op donderdag en vrijdag.

Bron: El País, El Mundo

Dit vind je misschien ook leuk