Spaans hof wijst motie onafhankelijkheid Catalonië af

door admin
Spaans hof wijst motie onafhankelijkheid Catalonië af

De resolutie vormde voor het regioparlement in Barcelona het begin van de routekaart naar afscheiding van Spanje. Onafhankelijkheid zou volgens het plan binnen anderhalf jaar tot stand kunnen komen. In de resolutie stond echter zwart op wit dat Spaanse instellingen als het Grondwettelijk Hof niet als legitiem worden beschouwd. Of het regioparlement zich dus iets zal aantrekken van de uitspraak van het hof over de resolutie is de grote vraag.

‘Onaanraakbaar’

Premier Rajoy sprak woensdag in Badajoz over de uitspraak van het hof en benadrukte nogmaals dat de soevereiniteit van Spanje ‘niet onderhandelbaar’ en ‘onaanraakbaar’ is. Verder zei hij opnieuw dat zijn partij dé garantie is op het behoud van de welvaartsstaat die Spanje is. Dit in tegenstelling tot wat de andere partijen te bieden hebben.

De politieke campagne voor de parlementsverkiezingen op 20 december is losgebarsten. Op dit moment komen vier partijen als grootste uit de peilingen. Dat zijn de Partido Popular, PSOE, Ciudadanos en Podemos. De eerste drie zitten wat verwachte stemmen betreft erg dicht bij elkaar. Politieke analisten denken dat de verkiezingen een einde zullen maken aan het tweepartijenstelsel  waarin altijd óf de PP óf de PSOE het land bestuurde.

Dit vind je misschien ook leuk