Correa betaalt 22 miljoen euro terug aan Spaanse overheid

door admin
Correa betaalt 22 miljoen euro terug aan Spaanse overheid

Het gerechtshof van Valencia veroordeelde Correa onlangs tot dertien jaar gevangenisstraf wegen het plegen van meerdere delicten rondom de organisatie van de jaarlijkse toerismebeurs Fitur. Correa is in de komende jaren nog in afwachting van ten minste zes andere uitspraken van de rechter en hoopt met het terugbetalen van de miljoenen euro’s op verzachtende omstandigheden en een lagere gevangenisstraf.

Terug naar Spaanse schatkist

Het geld dat nu nog op een geblokkeerde bankrekening in Zwitserland staat zal verspreid over een aantal jaar terugkomen in de Spaanse schatkist. De komende vier jaar is Correa nog in afwachting van diverse uitspraken van de rechter. Volgens zijn advocaat Juan Carlos Navarro zijn de 22 miljoen euro nog niet afdoend, maar “geeft hij alles wat hij heeft terug”.  

Meer dan 200 jaar gevangenisstraf

Correa wil hiermee laten zien “samen te werken met justitie” en hoopt zodoende op verzachtende omstandigheden en dat alle zaken die nog tegen hem lopen met één definitief vonnis worden afgerond. Na zijn aanhouding in 2009 heeft hij bijna vier jaar voorlopige gevangenisstraf uitgezeten. Nu keert hij opnieuw dertien jaar terug naar de gevangenis, nadat de rechter in Valencia in februari zijn vonnis uitsprak. Dit vonnis is echter nog niet definitief zolang er nog beroep tegen aangetekend kan worden. Voor de zaken die nog lopen en waarvan nog geen uitspraak is gedaan, bedraagt de de totale geëiste gevangenisstraf meer dan 200 jaar.

Medewerking

Het is voor het eerst dat Correa tijdens de rechtszaken die tegen hem en 36 andere verdachten in de zaak lopen uit de periode 1999 tot 2005, kenbaar maakt medewerking te verlenen aan justitie. De medewerking van Correa pakt ook gunstig uit voor de zaak van Luis Bárcenas, die nog in afwachting is van een uitspraak van de rechter. Correa bekende voormalig bestuurslid van de landelijke Partido Popular te hebben omgekocht in ruil voor het sluiten van contracten met publieke organisaties. Afgezien van deze bekentenis zal Correa tegenover de rechter niet veel meer zeggen over de zaak Bárcenas. “Dat zou betekenen dat hij nog een extra zaak creëert voor zichzelf terwijl er al zoveel zaken lopen. Bovendien ontbreekt het aan bewijsmateriaal” vermelden juridische bronnen.  

Discriminatie

Álvaro Pérez, medeverdachte in de Gürtel-zaak, had net als Correa niet verwacht in de gevangenis te komen nog voordat de Hoge Raad een uitspraak zou doen in de Valenciaanse zaak. Hij meent dat er sprake van discriminatie is bij vergelijkbare corruptiezaken. Zo noemt hij de echtgenoot van infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, die een vergelijkbare straf opgelegd kreeg en vervolgens in Zwitserland in vrijheid werd gesteld in afwachting van definitieve uitspraak.

Dit vind je misschien ook leuk