Cíes-eilanden bezwijken wanbeleid en massatoerisme

door admin
Cíes-eilanden bezwijken wanbeleid en massatoerisme

Ondanks herhaaldelijk ingrijpen van politie en Guardia Civil blijven twee scheepvaartbedrijven dagelijks teveel passagiers naar de eilandengroep vervoeren. Om de idyllische natuur op de mini-eilandjes te beschermen mogen er dagelijks maximaal 2.200 mensen naartoe en daarbij mogen er 800 mensen kamperen. 

De Cíes-eilanden bestaan uit de eilanden Monteagudo, Faro, San Martiño en de kleinere eilandjes Boeiro, Penela dos Viños, Carabelos en Ruzo. Toeristen kunnen er routes wandelen met een gids, kamperen, vogels kijken of de paradijselijke stranden bezoeken. Volgens de Britse krant The Guardian behoren de stranden hier tot de beste van Europa. 

Afgelopen weekend brak er tumult uit in de havens van Vigo en Cangas vanwaar veerdiensten dagelijks naar de eilanden vertrekken. Ruim 2.000 personen werd de overtocht ontzegd, omdat het maximale aantal bezoekers reeds was bereikt. Veel toeristen boeken vooraf via de websites van de aanbieders van de overtocht een kaartje. 

De politie moest tussenbeide komen om woedende reizigers in toom te houden. Ze waren boos over het besluit van de directie van het nationale park om in te grijpen om te voorkomen dat er teveel mensen naar de eilanden zouden afreizen.

Volgens de Xunta de Galicia, de regioregering, overtreden vier scheepvaartbedrijven stelselmatig de quota die al sinds 1994 zijn vastgesteld. De voortdurende overschrijdingen van aantallen zijn al regelmatig bestraft met boetes tussen 3.000 en 200.000 euro, maar dat kon niet voorkomen dat het afgelopen weekend opnieuw 2.000 mensen werden tegengehouden om de overtocht te maken, vanwege overboekingen. 

De Xunta beschuldigt de scheepvaartbedrijven ook van valsheid in geschrifte aangezien ze kaartjes uitgeven met het stempel van het nationale park erop. Inmiddels wordt de mogelijkheid onderzocht om het conflict aan het openbaar ministerie over te dragen. Het bestuur van het nationale park verdedigt deze maatregelen vanuit de hen toebedeelde verantwoordelijkheid de normen voor de bescherming van het eiland en het bewaken van de veiligheid van de bezoekers te bewaken. 

Rijke families

Volgens de krant El Español zitten er twee rijke Galicische families achter de chaos. De families Otero en Nacimento zijn eigenaren van respectievelijk Piratas de Nabia en Mar de Ons en overtreden al twee jaar de normen met betrekking tot de maximale aantallen passagiers die ze mogen vervoeren. Deze duizenden personen meer dan toegestaan die voor de overtocht betalen, bezorgen de bedrijven veel extra winst. Bovendien zouden de families ook nauw betrokken zijn bij de horeca-ondernemingen in en rond het nationale park. 

‘Het lijkt wel feria’

Vertegenwoordigers van die horeca-sector en andere betrokkenen kwamen vorige week samen om over het probleem te overleggen. De chaos bezorgt de eilanden en de regio Galicië imago-schade en dat schaadt eveneens het toerisme in het gebied. Volgens medewerkers van bedrijven op de eilanden leek het deze zomer af en toe alsof er een feria werd gehouden, zo druk was het. Bezoekers moeten voor alles in de rij staan. Iets dat niet echt past bij een bezoek aan een natuurlijk paradijs. 

Dit vind je misschien ook leuk