El buen patrón grote winnaar bij filmprijsuitreiking Premios Goya

door admin
El buen patrón grote winnaar bij filmprijsuitreiking Premios Goya

De Premios Goya worden jaarlijks uitgereikt door de Spaanse Academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie en bestaat uit een bronzen beeldje van de schilder Francisco Goya. De favoriet ‘El buen patrón’ van regisseur Fernando León was liefst 20 keer genomineerd in 17 verschillende categorieën, dat is nooit eerder voorgekomen. De film won onder andere een Goya in de categorie Beste Film, Beste Regie, Beste Origineel Scenario en Beste Mannelijke Hoofdrol.  

Vijf Goya’s werden uitgereikt voor de film ‘Las leyes de la frontera’ van Daniel Monzón (voor onder andere Beste Debuterende Acteur, Beste Bewerkt Scenario en Beste Artdirector) en drie beeldjes gingen naar ‘Maixabel’ van regisseur Icíar Bollaín (Beste Actrice, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Deburende Actrice) en ‘Mediterráneo van Marcel Barrena (Beste Camerawerk, Beste Productiemanager en Beste Origineel Nummer). 

Fernando León

Voor Fernando León was dit de derde Goya die hij won als regisseur. Als regisseur, scenarioschrijver en producent heeft León in zijn carrière negen Goya’s gewonnen. ‘El buen patrón’ (De goede baas) ging in september vorig jaar in Spanje in première tijdens het Filmfestival van San Sebastian en werd ingezonden voor de Oscaruitreiking voor de Beste Internationale Film, maar werd hiervoor niet genomineerd. León bracht in 2002 de film ‘Los lunes al sol’ uit, eveneens met Javier Bardem in de hoofdrol. Deze film won dat jaar de Gouden Schelp op het filmfestival van San Sebastian en in 2003 vijf Goya’s, onder andere in de categorie Beste Film, Beste Regisseur en Beste Hoofdrol. 

El buen patrón

Hoofdpersonage Básculas Blanco wordt in ‘El buen patrón’ vertolkt door Javier Bardem die ook in deze León-film voor zijn acteerwerk een Goya won. Blanco is de baas van een bedrijf dat weegschalen produceert en meedingt in de race voor de lokale Business Excellence-prijs. Hij probeert daarvoor de interne problemen op te lossen en verliest daarbij iedere balans uit het oog. Naast de eerdergenoemde categorieën won ‘El buen patrón’ een Goya in de categorie Beste Montage en Beste Filmmuziek. 

In zijn dankwoord liet Bardem weten vereerd te zijn het gecompliceerde personage Blanco te mogen spelen en het werken met regisseur en vriend Fernando León altijd inspirerend en leuk te vinden. Ook richtte hij zich tot zijn vrouw en actrice Penelope Cruz met de woorden: “Ik respecteer en bewonder je en vier iedere dag dat we samen zijn, ik hou zielsveel van jou”. Het Spaanse filmkoppel is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Hoofdrol; Bardem voor zijn rol in ‘Being the Ricardos’ en Cruz voor haar rol in Almodóvars nieuwste film ‘Madres Paralelas’.

De Internationale Ere-Goya werd dit jaar door Javier Bardem en Penelope Cruz uitgereikt aan de Australische actrice Cate Blanchett. De Ere-Goya ging naar de Spaanse acteur José Sacristán die volgens voorzitter Mariano Barroso van de Academie hét icoon is van de Spaanse cinematografie. “Sacristán heeft verschillende genres, generaties, decennia en stijlen met klasse en talent doorlopen” zei Barrosso in zijn toespraak over de 84-jarige filmacteur.  

Dit vind je misschien ook leuk