Vuurmier aangetroffen in Marbella kan gevaar vormen voor huisdieren

door admin
Vuurmier aangetroffen in Marbella kan gevaar vormen voor huisdieren

Dwergvuurmieren kunnnen met hun steek blindheid veroorzaken bij honden en katten en andere dieren, maar zijn, behalve lastig, ongevaarlijk voor mensen. Over de aanwezigheid van Wasmannia auropunctata in Marbella werd een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift Iberomyrmex. Hieraan werkten onderzoekers mee van het Centrum voor Ecologisch Onderzoek en Bosbouwtoepassingen (CREAF) . Die concluderen dat de aanwezigheid van deze piepkleine miersoort het gevolg kan zijn van de gestegen temperaturen aan de Costa del Sol.

De vuurmier komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar is inmiddels ook gezien in Afrika, de Caraïben, Australië en Israël. Het lichtbruine insect van slechts 1 millimeter lang gedijt goed in een heet en vochtig klimaat. Als een vuurmier een hond, kat of kip in het oog steekt, kan dit blindheid veroorzaken. Er zijn zelfs gevallen bekend volgens de onderzoeker waarin vuurmieren jaguars en olifanten blind hebben gemaakt.

Volgens eperts van CREAF bezet het insect zes hectaren van een wijk in Marbella. CREAF werd voor de aanwezigheid van de dwergmier gewaarschuwd door een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding. Medewerkers hiervan troffen de insecten aan in een scheur in een muur. Om de mierenkolonie definitief te verwijderen zouden de tuinen in de betreffende urbanisatie twee jaar lang niet besproeid mogen worden.

‘De mier is zo klein dat je hem praktisch niet ziet; je moet weten dat ze er zijn en dan heel goed zoeken’, aldus onderzoeker Xavier Espadaler. ‘Het is mogelijk dat de mier zich al op andere plekken langs de Costa del Sol heeft gevestigd, maar nog niet is ontdekt. Dat het gaat om een invasieve soort is ook problematisch. De kleine miertjes zijn met zovelen, dat ze andere kolonies verdrijven omdat ze al het voedsel eten.

Dit vind je misschien ook leuk