Oprichter van meest exclusieve villawijk van Spanje overleden

door admin
Oprichter van meest exclusieve villawijk van Spanje overleden

In 1991 won de omstreden projectontwikkelaar en zakenman Jesús Gil de gemeenteraadsverkiezingen van Marbella. Dat vormde voor de stad en een aantal mensen het begin van roemrijke tijden van het ‘snelle’ geld met veel uitspattingen in de bouw.

In hetzelfde jaar kreeg Pérez Flores samen met een aantal zakenmannen de kans om in de gemeente Benahavís bij Marbella een prachtig gelegen terrein van 900 hectare te kopen hemelsbreed op 8 kilometer vanaf de Middellandse Zee. Hij koos bewust voor de bouw van zeer exclusieve villa’s waar privacy en anonimiteit gewaarborgd konden worden. Daarmee verrees La Zagaleta; een van de meest exclusieve villawijken in Europa, met 2 golfbanen, een paardencentrum, country clubs en een helikopterservice. Maar ook met ongerepte mediterrane bossen en prachtige vergezichten over Sierra de las Nieves en het Rifgebergte in Marokko.

Gekken uit Zürich

Pérez Flores, afkomstig uit Huelva, studeerde aan de Academia Oficial de Aduanas en werkte in het Marokkaanse protectoraat tot het in 1956 onafhankelijk werd. Vanuit Tanger verhuisde hij in 1960 naar Zürich, waar hij verschillende bedrijven oprichtte. Tot 1990 was hij er topman van El Banco Exterior, de eerste Spaanse bank in Zwitserland. Hij ontmoette er de groep investeerders die met hem het avontuur in Benahavís aangingen. Na zijn pensioen bij de bank investeerde hij samen met hen 6 miljard peseta’s in het terrein, omgerekend 36 miljoen euro. Ze werden in Benahavís ‘de gekken uit Zürich’ genoemd. In Zürich bleef hij nog dagelijks naar zijn kantoren gaan.

Met een van zijn bedrijven participeerde hij in 2016 nog in de aankoop van Valderrama 2; een project voor miljonairs in Castellar de la Frontera, bij Sotogrande, in de provincie Cádiz. De aankoopprijs bedroeg 40 miljoen euro, zijn kinderen sloten de deal. Zoon Ignacio Pérez staat aan het roer van La Zagaleta Limited.

Luxe, anonimiteit en privacy

Hoewel er op het terrein van La Zagaleta ruimte was voor wel 4000 woningen, koos Pérez Flores ervoor er maximaal 400 riante villa’s te bouwen. Zo kon hij privacy en anonimiteit van de bewoners waarborgen. De 230 gebouwde villa’s hebben een waarde tussen de 15 en 32 miljoen euro  en er zijn nog meer dan honderd percelen te koop. De prijs van een terrein, zonder bebouwing, kan al oplopen tot zes miljoen euro.

Aan luxe hangt een prijskaartje

Ook het duurste huis van Spanje, met een waarde van 32 miljoen euro, staat in La Zagaleta. Het heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, 10 kamers, 14 badkamers, 2 zwembaden, een sportschool en een bioscoop. Het huis is omringd door prachtige natuur. Er zijn meer woningen in de exclusieve villawijk die in de top 10 van Spanjes duurste huizen staan.

De eigenaren zijn multimiljonairs die rust, privacy en discretie zoeken op dit voormalig jachtterrein. Een team van bewakers ziet er 24 uur per dag op toe dat het terrein, met 50 straten, en de omgeving ervan, een niet binnen te dringen vesting vormen. Zo’n honderd medewerkers staan de hele dag klaar voor de bewoners, of het nu gaat om het regelen van papierwerk bij de bank of om de aankooptransactie te begeleiden. Daar hangt wel een prijskaartje aan; deze service kost ongeveer 70.000 euro per jaar.

Toevluchtsoord voor wie anoniem wil zijn

De namen van bewoners of vakantiegangers in La Zagaleta zijn nauwelijks bekend. Wel dat voetballers, zakenmensen en miljardairs van over de hele wereld hier een ‘plekje’ hebben, als basis voor hun uitstapjes naar de Costa del Sol. “Huiseigenaren zijn onder meer internationale leidinggevenden van toonaangevende bedrijven van over de hele wereld”, benadrukt La Zagaleta Limited. Twee namen zijn wel bekend; Lord Stanley Fink – voormalig penningmeester van de Britse Conservatieve Partij – en Hans Snook, oprichter van telecombedrijf Orange.

Social media kan soms een tipje van de sluier oplichten; ook bewoners van La Zagaleta maken er gebruik van. In 2018, net voor het WK in Rusland, postte Georgina Rodríguez, de partner van Cristiano Ronaldo, foto’s van hun verblijf in een van de villa’s op Instagram. In februari jl. was de villawijk in het nieuws toen Emilio Lozoya, voormalig CEO van Petróleos Mexicanos (Pemex) aangehouden werd door de Policía Nacional, toen hij het resort uitreed. Door de betrokkenen bij La Zagaleta werd in alle toonaarden ontkend dat de Mexicaan ‘er een huis heeft of er ooit een huis bezeten of gehuurd heeft’. Hij was er op uitnodiging van een van de anonieme bewoners met valse papieren binnengekomen.

Dit vind je misschien ook leuk