Opnieuw mislukte restauratie religieuze kunst in Spanje

door admin
Opnieuw mislukte restauratie religieuze kunst in Spanje

San Jorge stond in de Iglesia San Miguel in het Noord-Spaanse Estella (Navarra). De vergane staat met bruine en beige kleuren werd vervangen door monter blauw en rood en de heilige kreeg een fris-roze gelaat. Direct waren op de sociale netwerken de vergelijkingen met stripfiguren als onder andere Kuifje niet van de lucht. 

De burgemeester van Estella, Kolo Leoz, wil nu graag weten waarom de parochie-autoriteiten niet de gemeente om hulp hebben gevraagd en noemde het resultaat van de opfrissing ‘zeer ongelukkig’. Als de gemeente op de hoogte was geweest van het voornemen, was er in samenwerking met de regionale afdeling van cultuur en historisch erfgoed gezocht naar een passende en ook specialistische oplossing. De regionale afgevaardigde van Cultuur, Ana Herrera wil de kerk een boete opleggen. In de wetgeving van de regio staat namelijk opgenomen dat restauratie van historisch erfgoed altijd overgelaten moet worden aan daartoe gekwalificeerde personen die door de betreffende overheidsinstanties worden aangewezen. De restauratie van San Jorge toont volgens de Spaanse vereniging van restaurateurs ACRE ‘een angstwekkend gebrek aan opleiding die nodig is voor dit soort zaken’. 

De gebeurtenis doet denken aan de Ecce Homo uit Borja in Aragón. De destijds tachtigjarige Cecilia Gimenez besloot op eigen initiatief een negentiende eeuws fresco van Christus van de schilder Elias Garcia Martinez opnieuw te schilderen. Haar creatieve werk haalde de koppen in de internationale pers. De Ecce Homo wordt voor altijd geassocieerd met ‘de slechtste restauratie in de geschiedenis’. Hoewel de opgefriste San Jorge goed in de buurt komt. 

Op Facebook heeft nog even een video gestaan waarin het bedrijf Karmacolor stap voor stap liet zien  hoe de ‘restauratie’ in zijn werk is gegaan, tot en met de keuze van de nieuwe kleuren aan toe. Deze video is echter vrij snel verwijderd. 

Wellicht vergaat het Estella net als Borja en komen er veel bezoekers af op het nieuwe uiterlijk van San Jorge. In Borja ging dat zelfs zover dat Cecilia Gimenez via haar advocaat de kerk heeft verzocht om mee te delen in de financiële voorspoed van de kerk die dankzij haar restauratie van de fresco duizenden bezoekers extra kon ontvangen voor 4 euro per bezoeker. 

Dit vind je misschien ook leuk