Spanje gaat groentaks op vliegtickets invoeren

door admin
Spanje gaat groentaks op vliegtickets invoeren

In maart 2019 kwam Spanje voor het eerst met het voorstel om vliegen duurder te maken en reizigers daarmee te stimuleren voor milieuvriendelijkere alternatieven te kiezen. Dat kwam de regering toen al op felle kritiek van de toeristische sector te staan. Door de komst van het coronavirus verdween het plan echter weer in de la. Opmerkelijk genoeg lijkt de Spaanse overheid het nu het juiste moment te vinden om deze vliegbelasting alsnog in te gaan voeren. 

De overheid doet dat in het kader van het Herstelplan en heeft een voorstel voor het te voeren belastingbeleid afgelopen vrijdag naar de Europese Commissie gestuurd. “Het doel van deze belasting is enerzijds het gebruik te stimuleren van milieuvriendelijkere transportmiddelen en anderzijds een impuls te geven aan de ontwikkeling van nieuwe, minder vervuilende technologieën”, staat in het rapport aan de EU. 

Ook vliegbelasting in Nederland

In de eerste helft van maart vorig jaar heeft de Spaanse regering een openbare raadpleging gehouden over de invoering van de vliegbelasting. Luchtvaartmaatschappijen en de horecasector maakten toen, voor de komst van de coronapandemie, al grote bezwaren tegen deze maatregel. Spanje liet daarop echter weten dat andere EU-lidstaten eenzelfde maatregel invoerden, waaronder Nederland, Oostenrijk, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Italië. In Nederland moeten passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven vanaf 1 januari dit jaar 7,41 euro vliegbelasting betalen. 

5 procent minder CO-uitstoot met vliegbelasting

Hoewel niet bekend is hoe hoog de groentaks op vliegen vanaf een luchthaven in Spanje wordt, zijn daarover in maart vorig jaar wel voorstellen gedaan. Toen werden bedragen genoemd van 4,47 euro voor korte vluchten, 23,32 euro voor middellange vluchten en zelfs 41,99 euro voor alle lange vluchten. Dat zou de CO2-emissie met 5 procent omlaag brengen en de Spaanse schatkist jaarlijks 1,3 miljard euro opleveren. 

Ook wegverkeer wordt belast

Het ministerie van Financiën verdedigt tegenover de kritiek op de vliegbelasting het plan als een belangrijke maatregel om de klimaatverandering tegen te gaan en de duurzame energietransitie te stimuleren. In het document dat naar de Europese Commissie is gestuurd zegt de Spaanse overheid eveneens toe belasting te gaan heffen op het gebruik van het Spaanse wegennet. Behalve dat deze belasting voor weggebruik niet voor 2024 van kracht zal gaan,  zijn verdere details daarover niet bekend gemaakt. 

Dit vind je misschien ook leuk