De vijf mooiste autoroutes om Spanje te ontdekken

door admin
De vijf mooiste autoroutes om Spanje te ontdekken

Met 165 duizend kilometer aan autowegen zijn de mogelijkheden eindeloos en kan langzaam maar zeker de horizon weer worden verbreed. Het toeristische platform Escapadarural geeft vijf suggesties voor een bijzondere auto- of motortocht door Spanje. 

Ruta de la Plata (Zilverroute)

Deze historische weg (nu de A-66) is aangelegd door de Romeinen om de steden Mérida en Astorga met elkaar te verbinden. Pas later, in de middelleeuwen, werd deze route de Ruta de Plata genoemd. Inmiddels is de weg fors uitgebreid en doorkruist de route van meer dan 800 kilometer het land van de Zuid-Spaanse stad Sevilla naar de Noord-Spaanse stad Gijón.

Als de route van noord naar zuid wordt afgelegd, kan in het plaatsje Llanera voorafgaand aan de reis de buik worden gevuld met het Asturiaanse streekgerecht Fabada en een wandeling worden gemaakt in het sprookjesachtige beukenbos Feado de Ciñera. In dit bos staat een van de honderd bomen die als de meest bijzondere van Spanje zijn aangemerkt.

Daarna voert de reis langs het cultureel en gastronomisch rijke León en ook de oude stadskern van de Zamora is een bezoek meer dan waard. Bekijk vervolgens de eeuwenoude universiteit van Salamanca, proef de authentieke ibericoham in Guijuelo en bewonder de bossen van Béjar en Zafra. Sla het mooie historische stadje Carmona niet over en strijk uiteindelijk neer in het kosmopolitische Sevilla.  

De MA-10 door verrassend Mallorca

De MA-10 op Mallorca wordt wel een van de mooiste kustroutes van Europa genoemd. De weg leidt langs de westkust van het eiland over de toppen van de bergketen Sierra de Tramuntana. Tussen de plaatsjes Sóller en Pollença ligt 112 kilometer aan verborgen natuurschoon verscholen dat als werelderfgoed wordt beschouwd.

De route werd in 1961 voor het eerst in gebruik genomen en voert langs de mooiste dorpjes van Mallorca zoals het bohemienachtige Deià en Fornalutx dat doorgaat als een van de mooiste bergdorpen van heel Spanje. Ook het aardige dorpje Valldemossa en het modernere Sóller zijn leuk om te bezoeken. Onderweg kan verfrissing worden gezocht aan het bijzondere strand van Torrent de Pareis in Sa Calobra. Om hier te komen moet een zijweg van de MA-10 worden gevolgd, de beroemde MA-2141 met zijn ontelbare bochten. De MA-10 eindigt op het noordelijkste punt van het eiland, de magische Kaap van Formentor. 

Rondreis lang witte dorpen van Andalusië

De route langs de witte dorpen van Zuid-Spanje heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Liefst 19 dorpen zijn er te vinden langs de route die van Cádiz naar Málaga leidt. In de schilderachtige dorpjes hangt nog de sfeer uit het Moorse Al-Andalus met de smalle straatjes, de witte gevels, bruine tegeltjes en bloeiende bloemen onder een strakblauwe lucht. 

Bezoek het hooggelegen plaatsje El Gastor dat een prachtig uitzicht biedt over de witte dorpen en dat een indruk geeft van wat nog komen gaat. Elk dorpje langs de route heeft zijn eigen charme, zoals Olvera waar de imposante kerk en het kasteel boven een zee van witte huisjes uitsteken of Grazalema waar de witte huisjes schitteren tussen het omringende groen van de natuur. Het dorpje Setenil de las Bodegas ligt ingeklemd in een rots en na een aantal bochten leidt de weg via Tolox naar Málaga. 

In de voetsporen van de dinosauriërs in Asturië

Tussen Villaviciosa en Lastres leidt een 65 kilometer lange weg langs de kust waar ooit dinosauriërs liepen. Een historische route die langs prachtige stranden en Cantabrische landschappen voert.

Een bezoek aan het Museo del Jurásico (MUJA) is zeker de moeite waard (gelegen tussen Colunga en Lastres). Nabij het strand van La Griega (Colunga) zijn op een zijpad nog de voetafdrukken te zien van dinosauriërs.

Het nabijgelegen strand van Rodiles is wegens de golfslag van de zee favoriet bij surfers uit de hele wereld. Op de kliffen van Tereñes zijn nog meer dinosaurus-voetafdrukken te vinden en het vissersdorpje Tazones ligt midden in de natuur aan een van de mooiste kustgebieden van Spanje. 

La Mancha van Don Quichot

Reizend door het land van Don Quichot doemen de mooiste horizonnen, de karakteristieke molens, witte dorpjes en oude wijngaarden op uit de Spaanse klassieker van Miguel de Cervantes.

Een goed beginpunt om dit land te ontdekken is Alcalá de Henares, de geboortestad van deze beroemde schrijver. Bezoek hier de historische universiteit en, om in de sfeer van Don Quichot en Sancho Panza te komen, ook het Museo Casa de Cervantes.

Bekijk onderweg het mooie klooster en de windmolen in Mota de Cuervo en vergeet niet om wijn te proeven in het beroemde wijngebied Valdepeñas. Windmolens zijn onder andere te vinden in Consuegra en in het mooie natuurpark Tablas de Daimiel kunnen alle natuurliefhebbers ten slotte hun hart ophalen.

Dit vind je misschien ook leuk