Beleef gratis de Fallas in Valencia vanaf de beste positie

door admin
Beleef gratis de Fallas in Valencia vanaf de beste positie

De show met siervuurwerk wordt de ‘mascleta’ genoemd en vindt dagelijks plaats om 14h. Alle in Valencia geregistreerde meerderjarige personen kunnen deelnemen aan de loterij voor gratis kaarten om het vuurwerk vanaf een gepriviligeerde positie te bewonderen. Wie wil, kan zich tussen 21 en 23 februari inschrijven via een formulier op de website van de gemeente. De gemeenteraad nodigt dit jaar ook de winnaars van de loterij in 2020 uit om van 11 tot 15 maart de ‘mascletas’ vanaf het gemeentelijke balkon kunnen beleven. De feesten werden tijdens de pandemie opgeschort in het kader van de beperkingen om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Na uitstel van Las Fallas in maart 2020, en meerdere plannen om het festival in de afgelopen anderhalf jaar te vieren, werd medio augustus bekendgemaakt dat Las Fallas in Valencia van 1 tot en met 5 september 2021 in aangepaste vorm gevierd zouden worden. En dat heeft de Spaanse stad geweten. 

Het Fallas festival dat jaarlijks in maart plaatsvindt ligt de Valencianen nauw aan het hart is is een bron van collectieve creativiteit die de unieke Valenciaanse traditie laat doorleven. De esthetische waarde van het feest en de eeuwenoude rituelen die overgaan van generatie op generatie, hebben ervoor gezorgd dat de Fallas werelderfgoed zijn geworden. 

Satire en humor

Elk jaar in maart wordt de komst van de lente gevierd met kunst, satire, ironie en humor. Wijken of verenigingen werken samen om enorme poppen te maken. Deze vertellen vaak op humoristische of cynische wijze verhalen over de toestand van de Spaanse economie, de samenleving, politiek of ditzelfde op wereldniveau. De poppen staan verspreid door de stad en zijn vaak ruim twintig meter hoog.

Vuurwerk

In vijf dagen tijd zijn er zodoende circa vierhonderd Fallas te zien. De dagen beginnen met ‘mascletas’ (oorverdovend vuurwerk) en overal wordt gefeest, gegeten en gedronken. Daarnaast trekken nog ruim 100.000 falleros door de stad om bloemenofferandes uit te voeren voor de Maagd van de Hulpelozen. Aan het einde van het feest worden de fallaspoppen ritueel verbrand.  

Traditie

Traditiegetrouw betekende de komst van de lente voor timmerlieden het einde van het werk tijdens donkere dagen. Men nam dan afscheid van het nachtwerk en verbrandde voor de werkplaats op straat een ‘parot’. Dit is een soort mast waar de lantaarn aan hing die de donkere straat verlichtte. Dit vuur werd ontstoken met houtresten en andere oude spullen die buurtbewoners dan kwamen brengen. Gedurende de jaren werd de parot steeds meer een menselijke gedaante en dit resulteerde uiteindelijk in de fallas zoals we die nu kennen.

Tegenwoordig staan de Valenciaanse feesten ter ere van San José bekend als een grote vuurwerkshow. En het vuurwerk wordt elk jaar moderner en spectaculairder. De spektakelshows vinden natuurlijk plaats tegen een decor van feesten, eten en drinken en muziek. 

Trekking loterij

De trekking van de loterij voor de gratis kaarten is op 25 februari aanstaande. In totaal worden er van 1 tot en met 10 maart 10 dubbele uitnodigingen getrokken voor elke dag. De gelukkigen ontvangen een e-mail, die ze moeten beantwoorden om hun aanwezigheid te bevestigen.

Dit vind je misschien ook leuk