Nieuwe progressieve en groene coalitie in Spanje is een feit met Sumar

door admin
Nieuwe progressieve en groene coalitie in Spanje is een feit met Sumar

Dat doen ze samen met andere partijen zoals Izquierda Unida, Catalunya En Comú, Más Madrid, Más País, Compromís, Xunta Aragonesiste, Més per Mallorca, Més per Menorca, Verdes Equo, Alianza Verde, Batzarre, Proyecto Drago, Izquierda Asturiana en Iniciativa del Pueblo Andaluz.

Historisch akkoord

Deze coalitie, volgens Sumar het breedste en meest diverse akkoord in de democratische geschiedenis van Spanje tussen progressieve en groene krachten, is tot stand gekomen na intense onderhandelingen tussen de verschillende partijen. De coalitie werd gepresenteerd aan de Junta Electoral Central (centrale verkiezingsraad) na de ondertekening van de overeenkomst.

Kandidaten van Podemos

In de coalitie zal Podemos vertegenwoordigd worden door onder andere Ione Belarra, die op de vijfde plaats zal staan in Madrid, en Lilith Verstrynge, die op de vierde plaats zal staan in Barcelona. In andere provincies zullen de kandidaten van Podemos de lijsten aanvoeren, zoals Roberto Uriarte (Álava), Martina Velarde (Granada), Pilar Garrido (Guipúzcoa), Noemí Santana (Las Palmas), Javier Sánchez Serna (Murcia) en Idoia Villanueva (Navarra).

Irene Montero

Er is enige controverse ontstaan over het al dan niet opnemen van Irene Montero, de minister van Gelijkheid, op de kandidatenlijst. Podemos heeft benadrukt dat ze geen akkoord zullen accepteren waarin Montero wordt uitgesloten. Sumar heeft echter nog geen officiële reactie gegeven op deze kwestie. Eerder gaf Sumar volgens La Vanguardia wel aan niet geassocieerd te willen worden met Irene Montero na de chaos rond de wet ‘solo si es si’. De socialisten zien Montero als een rem op de toekomstige levensvatbaarheid van de coalitieregering.

Lees ook: Botsing tussen coalitiepartijen in Spanje over wet ‘alleen ja is ja’

‘Enthousiast, feministisch en winnend project’

De leider van Sumar, Yolanda Díaz, heeft haar dankbaarheid geuit aan alle politieke partijen die betrokken waren bij de onderhandelingen en zich hebben ingezet om dit akkoord mogelijk te maken. Ze benadrukte dat dit akkoord het begin is van een enthousiast, feministisch en winnend project.

Vereniging van progressieve en groene krachten

Naast Podemos en Sumar hebben ook andere politieke partijen, zoals Izquierda Unida, Compromís, Más Madrid en Drago Canarias, aangekondigd dat ze zullen deelnemen aan de coalitie. Deze samenwerking heeft tot doel de progressieve en groene krachten te verenigen en een sterke vertegenwoordiging in het parlement te waarborgen.

Campagne van start gegaan

Met de registratie van deze coalitie is de campagne voor de algemene verkiezingen officieel van start gegaan. De politieke partijen zullen de komende weken hun campagnes voeren en hun standpunten presenteren aan de kiezers. De verkiezingen op 23 juli zullen bepalend zijn voor de toekomst van Spanje en zullen mede bepalen welke partijen de regering zullen vormen.

Peiling: Links maakt nog kans

Volgens een onderzoek van het 40dB-instituut voor EL PAÍS en Cadena SER zou de Volkspartij (PP) de algemene verkiezingen op 23 juli winnen in zowel het scenario van linkse eenheid met Sumar of van fragmentatie zonder Sumar. De PP zou echter niet kunnen regeren als Yolanda Díaz erin slaagt Podemos bij Sumar te voegen. Als Sumar en Podemos afzonderlijk zouden regeren, zouden de PP en Vox een meerderheid hebben, terwijl in het geval van een gezamenlijke run de linkervleugel een kans zou hebben om een ​​regering te vormen.

Linkse eenheid zou Vox verdringen

Uit de peiling blijkt ook dat rechts meer gemobiliseerd is dan links. Een van de belangrijkste doelstellingen van de vervroegde verkiezingen is dan ook het bestrijden van de moedeloosheid van de linkse kiezers na de lokale en regionale verkiezingen. Het onderzoek geeft ook aan dat de PP meer stemmen zou krijgen in geval van linkse fragmentatie, terwijl Sumar en Podemos in geval van eenheid Vox zouden verdringen als de derde politieke kracht in het parlement.

Dit vind je misschien ook leuk