Nieuwe antifraude-wet Spanje beperkt contante betalingen tot duizend euro

door admin
Nieuwe antifraude-wet Spanje beperkt contante betalingen tot duizend euro

Deze werd vorige week gepresenteerd door de partijen PSOE en Podemos. Met de maatregel moet ook belastingfraude worden voorkomen. De regering hoopt met het pakket aan anti-fraude maatregelen 822 miljoen euro te besparen. De vorige limiet voor contante betalingen was 2.500 euro. De maatregel was in 2016 ook al voorgesteld door het kabinet Rajoy, maar nooit uitgevoerd. Spanje wil zo net als andere landen zoals Denemarken, het contante geldverkeer reduceren. 

Het wetsvoorstel voor deze antifraudewet werd afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens de Ministerraad. De maatregel moet nu nog worden goedgekeurd in het parlement en de senaat. Vermeld moet worden dat de limiet zakelijke betalingen betreft en geen betalingen tussen particulieren. 

Wanneer het gaat om een fysiek persoon die kan aantonen dat zijn/haar fiscale woonplaats niet in Spanje is en hij/zij niet handelt als professioneel of ondernemer.

Andere maatregelen om fraude tegen te gaan zijn onder meer het verbod op software voor tweërlei gebruik om een dubbele boekhouding te verbergen, een grotere fiscale controle op cryptomunten en een verlaging van het bedrag van 1 miljoen euro tot 600.000 euro waarmee iemand kan worden opgenomen op de lijst van wanbetalers. 

Dit vind je misschien ook leuk